Simulator laat effecten atoombom zien

André Kesseler

25-07-2013 09:00:18

Alex Wellerstein bouwde een programma waarmee je op elke plek op aarde een atoombom kunt laten ontploffen.

De kans dat de Russen met atoombommen gaan gooien is na het einde van de Koude Oorlog vrij klein geworden. Maar de dreiging is niet helemaal weg en met zijn NukeMap wil Wellerstein het grote publiek een beeld geven van wat de gevolgen van een nucleaire explosie kunnen zijn. En dan vooral wat voor een verwoestend effect een explosie van pak ‘em beet 15 kiloton (formaat Hiroshima) al kan hebben.

NukeMap werkt vrij eenvoudig. Je kiest een doel, de zwaarte van de bom, en je drukt op ‘detonate’. Vervolgens kun je aan de rechterkant van het scherm en op de Google Earth-plaat de effecten bekijken.

Nukemap1

Het effecten van een 15 kiloton zware bom op Amsterdam.

Wellerstein zegt zelf over NukeMap: “We leven in een wereld waar kernwapens nog steeds regelmatig op de voorpagina’s van onze kranten staan, maar de meeste mensen hebben geen goed beeld van wat een exploderend kernwapen daadwerkelijk kan aanrichten. Sommigen denken dat atoombommen in één klap de hele wereld in de as leggen, anderen menen dat het effect niet erg veel anders is dan dat van conventionele bommen. De werkelijkheid ligt er ergens tussenin.”

De Amerikaan maakte overigens al eens een versie in 2D, maar deze is toch een heel stuk spannender. Of we er nou zoveel van leren, is een tweede.

Bron: Popular Mechanics

Beeld: Alex  WellersteinPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws