4 megasimulators

KIJK-redactie

11 September 2018 10:59

simwave

Je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn simulators voor ontwikkeld. Deze vier springen eruit.

1) Simwave

In Barendrecht zit sinds dit voorjaar Simwave, een reusachtig maritiem simulatorcentrum. Hier worden zeelieden getraind en getest om hun schip onder alle omstandigheden op koers te houden. Er is zelfs een machinekamer met oorverdovend namaaklawaai.

2) CATT

In de Combined Arms Tactical Trainer van het Britse leger kunnen 700 militairen tegelijk oefenen. In een hal ter grootte van twee voetbalvelden staan 94 simulators opgesteld, waarvan er 29 zijn vormgegeven als Challenger 2-tanks. De rest betreft een mix van andere (pantser)voertuigen en infanterieeenheden. Er staat een CATT in Engeland en eentje in Duitsland. Ze kunnen met elkaar worden verbonden.

3) ANP-kraan

Voor het ANP, het Marokkaanse havenwezen, bouwde het Amerikaanse bedrijf GlobalSim in Casablanca de grootste kraansimulator ter wereld. Op het ruim 10 meter hoge gevaarte kunnen kraandrijvers realistisch oefenen met diverse soorten havenkranen. De twaalf projectors worden door 26 computers aangestuurd en toveren een beeld van 240 graden horizontaal en 150 graden verticaal op de schermen.

4) A380 Experience

Plannen voor een vakantie in Dubai? Breng daar dan ook een bezoek aan de Dubai Mall. In dit gigantische winkelcentrum staat een simulator van het grootste verkeerstoestel ter wereld: de Airbus A380. Voor 83 euro kun je er een halfuurtje in ‘vliegen’. In het weekend ligt de prijs voor de A380 Experience een tientje hoger.

Dit is een kader uit het artikel ‘De beste stuurlui oefenen aan wal’ te vinden in KIJK 10/2018. Deze editie ligt in de winkel vanaf 20 september tot en met 17 oktober.

Meer informatie:

Tekst: Rick van de Weg

Beeld: Simwave

De KIJK 50 jaar-special ligt nu in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.


Meer Artikelen