Skihelm toch meer voordelen dan nadelen

kijkmagazine

17 February 2011 10:59

De laatste argumenten om geen helm te dragen tijdens het skiën of het snowboarden lijken door de wetenschap te zijn ontkracht. Deze voorjaarsvakantie een helm voor iedere wintersporter?

Met de voorjaarsvakantie voor de deur lijkt het een goed moment om stil te staan bij het helmgebruik op wintersport. Steeds meer skiërs en snowboarders dragen een helm en steeds meer onderzoekers kijken naar de effecten hiervan. Zo ook onderzoekers van de Universiteit van Innsbruck, die concluderen dat het dragen van een helm meer voor- dan nadelen heeft en vinden dat het helmgebruik moet worden gepromoot.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door een aantal studies over helmgebruik naast elkaar te leggen. Het grootste voordeel van het dragen van een helm is het voorkómen van hoofdletsel. Een recent onderzoek liet zien dat skiërs en snowboarders die een helm dragen 35 procent minder kans hebben op hoofdletsel; bij kinderen onder de dertien jaar groeit dit percentage zelfs tot 59 procent. Ook andere onderzoeken laten dit zien. “Het dragen van een skihelm lijkt in elke leeftijdsgroep een goede manier te zijn om hoofdletsel te voorkomen”, schrijven de onderzoekers in het British Medical Journal.

Maar in de wintersportwereld gaan er ook verhalen rond over de nadelen van een skihelm. Zo zou het dragen van een helm een vals gevoel van veiligheid geven, waardoor wintersporters zich riskanter gaan gedragen. Ook wordt wel gezegd dat je minder kunt horen en zien als je een helm draagt, wat natuurlijk gevaarlijk is op de piste. De onderzoekers hebben nu naar de wetenschappelijke basis van deze verhalen gekeken en concluderen dat er eigenlijk geen bewijs voor is.

Zij pleiten er dan ook voor dat het dragen van een helm meer wordt gepromoot onder wintersporters. Zij denken hierbij bijvoorbeeld aan “de introductie van helmen bij de skiverhuur of zelfs het bijvoegen van helmen in alle verhuurpakketten.” Wij zijn benieuwd of er ooit een dag komt dat iedere wintersporter een helm draagt.

Bronnen: PhysOrg.com, British Medical Journal


Meer Nieuws