Chemisch fietsslot maakt dief misselijk

KIJK-redactie

25-10-2016 13:00:06

fietsslot

Hoe sterk een fietsslot ook is, een fietsendief lijkt het altijd open te krijgen. Maar als het een SkunkLock is, wacht de dief een onaangename verrassing. 

Wereldwijd worden er jaarlijks ruim 1,5 miljoen fietsen gestolen waarvan slechts 2,4 procent weer herenigd wordt met de eigenaar. Bovendien blijven fietsendieven veelal ongestraft. Maar de Amerikaan Daniel Idzkowski en Zwitser Yves Perrenoud zijn het zat. Zij verzonnen een speciaal fietsslot waarvan dieven over hun nek kunnen gaan. Letterlijk. Het slot genaamd SkunkLock vecht dus terug.

Fietsendief kan niet op tegen SkunkLock

fietsslot

Het SkunkLock-slot heeft opvallende witte strepen die een fietsendief moeten waarschuwen.

De makers van Skunklock gebruiken sterk staal voor hun fietsslot. Daarnaast heeft het een dosis chemisch gas in zich, dat vrijkomt op het moment dat de fietsendief het slot open probeert te slijpen of te breken. Zo gauw de fietsendief met het nare spulletje in contact komt, wordt de ademhaling moeilijk, kan het zicht afnemen, en zal de fietsendief moeten overgeven.

Het gaat om een legaal, niet giftig maar wel heel potent brouwseltje dat Formule D_1 wordt genoemd. Het zit in gasvorm onder druk in het slot. Wanneer je het slot gewoon met het sleuteltje openmaakt is er niets aan de hand. Het slot kan ook tegen een stootje, volgens de makers. Het gas komt niet vrij als je er als eigenaar ruw mee omgaat.

SkunkLock lijkt gemaakt voor Nederland

Ook al wonen de makers van Skunklock in San Francisco, het slot lijkt gemaakt te zijn voor de Nederlandse markt. Hier ligt het echter nog niet in de winkel. Als je wat geduld kunt opbrengen, kun je wel al online een bestelling plaatsen.

Bronnen: SkunkLock, CNNPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar