Slakken kwijtraken? Gooi ze weg!

KIJK-redactie

16-05-2014 16:00:38

Wil je van de slakken in je tuin af? Onderzoek wijst uit dat je ze dan minstens 20 meter ver weg moet gooien.

Mensen die vaak tuinieren worden er gek van: slakken die hun planten opeten. Goed nieuws voor wie liever geen gif strooit: Britse onderzoekers hebben nu aangetoond dat het weggooien van de beestjes even effectief is. Je moet ze dan wel 20 meter of verder gooien, anders komen ze terug. Tijd om een sterke werp-arm te ontwikkelen dus.

Voor het onderzoek markeerden de wetenschappers een halfjaar lang 416 slakken in een tuin van 5 bij 15 meter. Hierna gooiden ze de dieren over een 2 meter hoge schutting en hielden bij of en hoe vaak ze terugkwamen.

In totaal werd er 1385 keer een slak door de lucht geslingerd. Hiervan keerden de meeste terug. Dit duidt er volgens de wetenschappers op dat de beestjes een instinct hebben om de weg terug naar huis te vinden. “Het mechanisme hierachter is nog niet bekend”, meldt onderzoeker Dave Hodgson. Het instinct gaat echter verloren wanneer de slakken 20 meter of verder van hun territorium zijn verwijderd.

Wanneer je in een rijtjeshuis woont is het overigens wel zo netjes om ze niet daadwerkelijk over de schutting te gooien. Daar krijg je waarschijnlijk burenruzies van.

Bron: Physica Scripta

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: W_DinkelPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis