Slimme lantaarnpalen voorzien LA van licht en wifi

kijkmagazine

09 November 2015 13:00

Honderd zogeheten SmartPoles van Philips zijn uitgerust met LED-verlichting en 4G-netwerk van de provider Ericsson.

Wie straks struint over Sunset Boulevard of door de straten van Hollywood, kan verzekerd zijn van een optimale internetverbinding. De City of Angels installeert honderd SmartPoles die de Nederlandse elektronicafabrikant Philips samen met Ericsson ontwikkelde. De lantaarnpalen moeten talloze inwoners, voorbijgangers en bedrijven voorzien van stabiel en snel internet, evenals een aanzienlijke bijdrage leveren aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Californische miljoenenstad.

Future-ready

Los Angeles is daarmee de eerste stad die slimme lantaarnpalen plaatst. Het gebruik van led moet de stad energie-efficiënter maken; dat levert naast een lichtere belasting op het milieu ook een fikse kostenbesparing op. Bovendien dragen beter verlichte wegen bij aan de veiligheid, aangezien verkeersongelukken en misdaad bovenal floreren in het donker. Tot slot is ook het onderhoud van al die lantaarnpalen gebaat bij de internetverbinding; nu moeten defecten nog ‘handmatig’ worden gemeld, maar dat gaat straks automatisch.

Het 4G-netwerk in de palen is dan ook meer dan een luxeproduct; het moet de stad future-ready maken, aldus de burgemeester. Ericsson voorspelt dat het mobiele dataverkeer de komende vijf jaar met een factor negen zal toenemen. De huidige telecomnetwerken kunnen die enorme vraag niet aan. Bovendien wil Los Angeles beter zijn voorbereid op mogelijke aardbevingen. Een werkende internetverbinding is dan van enorm belang om het hoofd te bieden aan de crisis.

Het bestuur van Los Angeles heeft aangegeven echt werk te willen maken van duurzaamheid en connectiviteit. In de komende vier jaar staat de installatie van nog eens vijfhonderd palen gepland.

Internet of Things

De SmartPoles zijn een nieuwe aanwinst binnen de Internet of Things. In toenemende mate kunnen huishoudelijke instrumenten als thermostaten en koelkasten, maar ook publieke apparatuur als straatverlichting en huisvuilcontainers communiceren via het internet. Zo is KPN bezig met het opzetten van een zogenaamd LoRa-netwerk (long range), speciaal voor apparaten (en zelfs koeien!) die kleine beetjes informatie communiceren. Voor een megastad als Los Angeles, waar het overzicht al snel zoek is, kunnen zulke technologieën van grote waarde zijn.

Bronnen: Philips, Business Wire, Phys.org

Beeld: Philips


Meer Nieuws