Slimme praatpaal deelt privégesprekken

André Kesseler

26 May 2018 09:30

praatpaal Amazon Echo

Door een fout in het systeem, stuurde een Amazon Echo per ongeluk audiobestanden de wereld in.

Zoals je in KIJK 5 van dit jaar kon lezen, zijn slimme spreakers als Alexa en Echo – die sinds december vorig jaar ook in Nederland te koop is – aan een flinke opmars bezig. En ze zijn ook heel handig. Zeg: “Alexa, wat wordt het weer vandaag?” of “Welke films draaien er vandaag in Amsterdam?” en je krijgt keurig antwoord.

Maar zoals met vrijwel elke nieuwe internettechnologie zijn er ook zorgen over de privacy, want de speakers staan wel de hele dag te luisteren. Dat moet ook, omdat het systeem anders geen commando’s kan opvangen, maar het kan ook enge kantjes hebben. Daar kwam een Amerikaanse familie uit Portland onlangs achter.

Lees ook:

“Je wordt gehackt!”

De bewoners hadden flink geïnvesteerd en in elke kamer van hun huis een Amazon Echo neergezet. De bedoeling was namelijk om met die apparaten overal spraakgestuurd de verwarming, de verlichting en het beveiligingssysteem te kunnen regelen. Daniëlle, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, vertelt: “Mijn man en ik zeiden voor de grap wel eens tegen elkaar dat deze apparaten ons continu afluisteren.”

Kort daarna kreeg ze een telefoontje van een werknemer uit het bedrijf van haar man die zei: “Koppel je Alexa-apparaten los.  Je wordt gehackt.” De man vertelde Daniëlle dat hij audiobestanden had ontvangen van hun privégesprekken. Aanvankelijk waren zij en haar man sceptisch, maar toen de werknemer zei: “U zat te praten over hardhouten vloeren”, schrokken ze zich te pletter.

Zeer zeldzaam

Uiteraard belde de vrouw met Amazon om opheldering te vragen. De technici bekeken de logbestanden van Alexa en zagen inderdaad dat het systeem audiofiles van kun gesprekken naar één van de opgeslagen contacten had gestuurd. Op zich kan het systeem dat, maar alleen als daar uitdrukkelijk opdracht voor wordt gegeven door de gebruiker. En dat was hier niet gebeurd.

Amazon verontschuldigde zich voor de fout in het systeem en zegt dat het het probleem op gaat lossen. Het zou volgens het bedrijf om een extreem zeldzame gebeurtenis gaan.

Bronnen: KIRO / Popular Mechanics

Beeld: Amazon

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Filmpjes