Smartphones gaan ‘back to the future’

André Kesseler

30 March 2010 10:00

Ach, wat zijn onze smartphones toch lekker slim. Helaas is de bediening via het gladde schermpje niet altijd even makkelijk, maar ook daar is een oplossing voor gevonden. Touchscreens gaan terugduwen.

De technologie werd ontwikkeld door het Californische bedrijf Immersion. Het probleem met touchscreens is volgens productmanager Steve Kingsley-Jones dat je niet kunt voelen wat je aan het doen bent. Je zou kunnen zeggen dat we de ouderwetse knoppen missen.

De oplossing die Immersion heeft bedacht, werkt met zogenoemde piezo-elektrische actuators. Als je op een bepaalde plek op het scherm drukt, gaat het ‘motortje’ onder je vinger trillen: elke milliseconde 100 micrometer omhoog en omlaag. Daardoor lijkt het net alsof je een knopje voelt. En als je je vinger over het scherm laat glijden, kun je zelfs (virtueel) de randen van de verschillende toetsen voelen. Volgens Immersion merken proefpersonen het verschil niet tussen echte en de gesimuleerde toetsen.

Het vlakke glasplaatje krijgt dus gesimuleerd reliëf. ‘Touch feedback’ noemt Immersion dat en het maakt de bediening niet alleen een stuk eenvoudiger, maar ook nauwkeuriger. Verwacht wordt dat de eerste smartphones met touch feedback eind dit jaar op de markt komen.

Bronnen: Technology Review


Meer Nieuws