Sneller oplaadbare accu op komst?

kijkmagazine

17 March 2010 10:00

Wil je elektrische auto’s, dan wil je ook een accu die heel wat sneller op te laden is dan de huidige exemplaren. En dat kan, zeggen Amerikaanse wetenschappers.

In hun artikel claimen Ibrahim Abou Hamad (Florida State University) en collega’s dat hun nieuwe oplaadmethode “een lithium-ion-accu zou moeten kunnen opladen in een fractie van de tijd die nodig is bij traditionele methodes”. Cruciaal is daarbij het aanleggen van een tweede elektrisch veld tijdens het opladen.

Normaal gesproken is er bij het opladen van een lithium-ion-accu maar één elektrisch veld. Dat zorgt ervoor dat lithiumionen worden geduwd naar de negatieve elektrode van de accu, die van grafiet is gemaakt, een stof die weer bestaat uit een stapel grafeenvellen.

Uit de computersimulaties van Hamad blijkt nu dat het binnendringen van de lithiumionen in het grafeen de beperkende factor is bij het opladen van een dergelijke accu. Maar daar is iets op te vinden: leg een extra elektrisch veld aan dat oscilleert, en de lithiumionen worden sneller opgenomen in het grafeen. Gevolg: de oplaadtijd van de accu gaat drastisch omlaag.

Helaas betekent dat niet dat we binnen afzienbare in tien minuten een elektrische auto opladen, stelt de site Technology Review. “De prestaties van accu’s zijn afhankelijk van een groot aantal factoren. Als dit oscillerende veld inderdaad de oplaadtijd van echte accu’s verkort, moeten fabrikanten daarna onderzoeken welk effect het heeft op andere eigenschappen.” Denk daarbij aan hoe vaak een accu kan worden opgeladen en hoe lang hij zijn lading vast kan houden – ook geen onbelangrijke punten, uiteraard.

Bronnen: arXiv.org, Technology Review

Beeld: Claus Ableiter/CC-BY-SA 3.0


Meer Nieuws