Solar Impulse 2 vliegt wereld rond zonder brandstof

Naomi Vreeburg

22-01-2015 13:00:39

Twee Zwitserse avonturiers zullen over een maand de wereld proberen rond te reizen met een zonnevliegtuig. De route is nu bekend.

André Borschberg en Bertrand Piccard zetten al een aantal records met een op zonne-energie gedreven vliegtuigje, waaronder door met hun toestel van kust naar kust (Californië naar New York) te vliegen zonder een druppeltje brandstof. Maar dit is voor de piloten nog niet genoeg. Zij maakten in 2014 al bekend de wereld rond te willen met hun nieuwste vliegtuig, de Solar Impulse 2. Hiervoor hebben zij nu de route uitgestippeld.

route

De Zwitserse avonturiers zullen eind februari of begin maart hun tocht starten in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. Ze vliegen niet continue, maar zullen onder andere in Myanmar en Hawaii een landing maken. Op bovenstaande afbeelding zijn nog meer plaatsen te zien waar Borschberg en Piccard zullen stoppen.

Het ligt niet aan het toestel dat er tussenstops moeten worden gemaakt, laten de piloten weten. De Solar Impulse 2 is bedekt met 17.248 zonnecellen; genoeg om overdag voldoende energie op te vangen en op te slaan in zijn 633 kilogram wegende lithiumbatterij om ook ’s avonds te kunnen vliegen. De landingen zijn noodzakelijk om de Zwitserse mannen hun benen te laten strekken en tot rust te laten komen.

solar-impulse-in-the-air

De Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte van 72 meter en een gewicht van 2300 kilogram. © Jean Revillard/Rezo/SolarImpulse

Het toestel vliegt met een maximum van 140 kilometer per uur. Met deze snelheid zullen de heren, als alles volgens plan verloopt, in augustus terugkeren in Abu Dhabi.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Solar Impulse, Engadget, Livescience

Beeld: Solar ImpulsePodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis