Zonnevliegtuig heeft wereldreis voltooid

Naomi Vreeburg

26-07-2016 09:21:35

solar impulse 2

De missie van Solar Impulse 2 is succesvol uitgevoerd. Het toestel is nu het eerste vliegtuig dat volledig op zonne-energie de wereld heeft rondgereisd.

Na een avontuur van ruim 16 maanden zit het erop voor Solar Impulse 2. Het vliegtuig heeft zonder een druppel brandstof een reis rond de wereld gemaakt. Hoe de Solar Impulse dat voor elkaar heeft gekregen? Met behulp van de kracht van de zon, en niet te vergeten de twee dappere Zwitserse piloten Andre Borschberg en Bertrand Piccard.

Abu Dhabi

Op 9 maart 2015 werd het toestel uitgezwaaid in Abu Dhabi. Klaar voor een reis van zo’n 35.000 kilometer. Twee dagen geleden begon het aan de zeventiende, en daarmee laatste etappe van de wereldreis. Een tripje van Caïro naar Abu Dhabi. Overigens was dit nog niet zo gemakkelijk, want in het Midden-Oosten werden recordtemperaturen gemeten die het vliegen lastiger maken. Maar het is gelukt!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En dat zonder brandstof. Het 22 meter lange en 1600 kilo zware vliegtuig haalde de energie namelijk uit 17.000 zonnecellen die op zijn vleugels waren geplaatst. De zonnestralen die de Solar Impulse 2 overdag opving, sloeg hij op in een accu. Zo was het zonnevliegtuig in het donker ook in staat kilometers te maken.

Boodschap

“De reis rond de wereld is nu dan wel geëindigd in Abu Dhabi,” vertelt Piccard aan Reuters, “het project niet.” Met hun avontuur hoopten de piloot en zijn team te laten zien hoe ver we met duurzame energie kunnen komen. En we denken dat deze boodschap nu wel is overgekomen.

Bron: Solar ImpulsePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws