Een primeur voor de Parker Solar Probe. Nog nooit is een ruimtesonde zó dichtbij de zon geweest als hij nu is.
Een reisje naar de zon maken we allemaal graag, maar niet letterlijk. Wanneer we te dicht bij de lichtbron komen, verschroeien namelijk niet alleen onze wenkbrauwen. Een bemande missie naar de zon zit er dan ook nog niet in. Daarom stuurde de NASA in augustus Parker Solar Probe eropaf. En nu blijkt de sonde dichterbij de zon te zijn dan een ruimtescheepje ooit is geweest.
Lees ook: Vijf vragen beantwoord over de Parker Solar Probe
Snel en dichtbij
Het onbemande ruimtevaartuig bevond zich gisteren op een afstand van 42,73 miljoen kilometer van het oppervlak van de zon – dichterbij dan enig ander ruimtescheepje ooit is geweest. Hiermee verbreekt NASA’s Parker Solar Probe het record dat lange tijd op de naam van de Duits-Amerikaanse sonde Helios II stond.
Bovendien heeft NASA’s ruimtesonde nóg een record verbroken. Voorheen had Helios II de hoogste snelheid behaald met bijna 247.000 kilometer per uur, maar dat heeft de Solar Probe onlangs ook overtroffen.
Two records in one day! At about 10:54 p.m. EDT, #ParkerSolarProbe surpassed 153,454 miles per hour, making it the fastest-ever human-made object relative to the Sun. This breaks the record set by Helios 2 in 1976: https://t.co/eXi86Eb51T pic.twitter.com/Nci2qF1iQ9
— NASA Sun & Space (@NASASun) October 30, 2018
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Het Parker Solar Probe-team meet herhalend de precieze snelheid en positie van het ruimtevaartuig met behulp van het Deep Space Network (DSN). Het DSN zendt een signaal naar het ruimtevaartuig, dat het vervolgens weer terugzendt naar de DSN, waardoor het team de snelheid en de positie van de sonde kan bepalen.
Nóg dichterbij
Toch zal het niet lang duren eer ook dit record is verbroken door Parker zelf. Op 5 november moet namelijk de eerste scheervlucht langs de zon gaan plaatsvinden, waarbij de afstand tussen de sonde en de ster nog een stuk korter wordt. Uiteindelijk – en dan hebben we het over zeven jaar – zal Parker Solar Probe proberen de zon tot 6,3 miljoen kilometer te naderen.
Ook zal de afstand tussen Parker Solar Probe en de zon minder zijn dan die van Mercurius tot de zon. De afstand tussen de zon en haar dichtstbijzijnde planeet bedraagt afhankelijk van de positie namelijk 46 tot 70 miljoen kilometer.
Beeld: NASA