Solar Probe vestigt een record

Laurien Onderwater

30-10-2018 10:59:38

Parker Solar Probe

Een primeur voor de Parker Solar Probe. Nog nooit is een ruimtesonde zó dichtbij de zon geweest als hij nu is.

Een reisje naar de zon maken we allemaal graag, maar niet letterlijk. Wanneer we te dicht bij de lichtbron komen, verschroeien namelijk niet alleen onze wenkbrauwen. Een bemande missie naar de zon zit er dan ook nog niet in. Daarom stuurde de NASA in augustus Parker Solar Probe eropaf. En nu blijkt de sonde dichterbij de zon te zijn dan een ruimtescheepje ooit is geweest.

Lees ook: Vijf vragen beantwoord over de Parker Solar Probe

Snel en dichtbij

Het onbemande ruimtevaartuig bevond zich gisteren op een afstand van 42,73 miljoen kilometer van het oppervlak van de zon – dichterbij dan enig ander ruimtescheepje ooit is geweest. Hiermee verbreekt NASA’s Parker Solar Probe het record dat lange tijd op de naam van de Duits-Amerikaanse sonde Helios II stond.

Bovendien heeft NASA’s ruimtesonde nóg een record verbroken. Voorheen had Helios II de hoogste snelheid behaald met bijna 247.000 kilometer per uur, maar dat heeft de Solar Probe onlangs ook overtroffen.

Het Parker Solar Probe-team meet herhalend de precieze snelheid en positie van het ruimtevaartuig met behulp van het Deep Space Network (DSN). Het DSN zendt een signaal naar het ruimtevaartuig, dat het vervolgens weer terugzendt naar de DSN, waardoor het team de snelheid en de positie van de sonde kan bepalen.

Nóg dichterbij

Toch zal het niet lang duren eer ook dit record is verbroken door Parker zelf. Op 5 november moet namelijk de eerste scheervlucht langs de zon gaan plaatsvinden, waarbij de afstand tussen de sonde en de ster nog een stuk korter wordt. Uiteindelijk – en dan hebben we het over zeven jaar – zal Parker Solar Probe proberen de zon tot 6,3 miljoen kilometer te naderen.

Ook zal de afstand tussen Parker Solar Probe en de zon minder zijn dan die van Mercurius tot de zon. De afstand tussen de zon en haar dichtstbijzijnde planeet bedraagt afhankelijk van de positie namelijk 46 tot 70 miljoen kilometer.

Bronnen: NASA, New Atlas

Beeld: NASA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar