Dit jacht moet op zonne-energie gaan varen

Laurien Onderwater

18-09-2018 13:36:46

SolarImpact jacht

Het ziet er futuristisch uit, maar als het aan de makers van dit jacht ligt, komt de SolarImpact zo snel mogelijk op de markt. Onlangs is een concept voor de elektrische boot onthuld.

Zonnepanelen sieren tegenwoordig veel daken en ook ontwikkelaars van voertuigen lijken zich meer tot zonne-energie te richten. Zo kennen we inmiddels allemaal wel de zonneauto van het Nuon Solar Team, waarmee al zeven keer de World Solar Challenge is gewonnen. Er bestaan zelfs al heuse zonnefietsen waarmee wedstrijden worden gereden en zonnebootjes. Maar die scheepjes zijn lang niet zo comfortabel als dit jacht dat eveneens energie haalt uit de zon.

Lees ook: Boten leggen automatisch aan met dit systeem

SolarImpact

Het SolarImpact-jacht is een 24 meter lang schip met zonnepanelen op het dak die maar liefst 300 vierkante meter beslaan. Aan boord van dit elektrische schip is een 800 kWh-batterij waarmee de boot tot 10 uur kan varen. Maar wanneer de zon op een dag goed schijnt, kunnen de panelen tot 320 kWh per dag extra energie genereren.

Concept van het SolarImpact-jacht.

De maximumsnelheid van het jacht ligt op 22 knopen, ruim 40 kilometer per uur. De batterij gaat alleen op zo’n hoog tempo natuurlijk sneller leeg. De makers van het jacht beweren dat wanneer de boot enkel op de energie vaart die door de zonnepanelen is gegenereerd, het jacht eindeloos kan blijven door kabbelen, maar dan wel met een ‘snelheid’ van maximaal 9 kilometer per uur.

Impressie van het luxueuze interieur van het jacht.

Mocht de zon tijdens de vaartocht helemaal niet schijnen en is de batterij ook leeg, dan zijn er gelukkig nog twee dieselmotoren met elk een vermogen van 89 pk aan boord.

Het concept werd onthuld tijdens het Cannes Yachting-festival van afgelopen week, inclusief een volledig 3D-model voor potentiële kopers om het schip in virtual reality te verkennen. De website van SolarImpact heeft alvast een filmpje van het jacht vrijgegeven:

Bronnen: SolarImpact, New Atlas

KIJK 9/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes