Sotheby’s verkoopt dino

André Kesseler

06 October 2010 16:00

Het was een bijzondere veiling gisteren bij de Parijse afdeling van het veilinghuis Sotheby’s. Dit keer geen oude meesterwerken, juwelen of kunstzinnige beelden, maar een skelet van een Allosaurus.

Het dier moet tussen de 135 en 153 miljoen jaar geleden geleefd hebben en woog ongeveer 3000 kilo. Zijn skelet is een nogal indrukwekkende 10,12 meter lang, en 2,25 meter hoog. Het komt niet zo heel vaak voor dat zo’n compleet dinoskelet te koop wordt aangeboden. Sotheby’s New York verkocht in 1997 een Tyrannosaurus Rex voor 8,4 miljoen dollar. De botten zaten nog compleet in een stuk rots en de koper, het Chicago Field Museum had een jaar of vier nodig om ze eruit te hakken en te prepareren. De Allosaurus, die in 2005 in de Amerikaanse staat Wyoming werd gevonden, is voor 70 procent compleet en helemaal af.

Dat kan wel eens een goede investering zijn. Volgens de Wall Street Journal kostte een schedel van een Triceratops tien jaar geleden zo’n 25.000 dollar. En die zou tegenwoordig het tienvoudige opbrengen.

De verwachtingen waren gisteren dan ook hooggespannen. De veiling, waarbij onder meer ook een skelet van een 190 miljoen jaar oud waterdier en een fossiel van een vliegend reptiel werden aangeboden, begon om half drie ’s middags en uiteindelijk werd de Allosauros verkocht voor 1.296.750 euro (1,1 miljoen euro plus veilingkosten). Volgens een woordvoerster van Sotheby’s Amsterdam gaat het om een Europese koper.

Bronnen: BBC News

Bronnen: Artinfo

Beeld: Sotheby's


Meer Nieuws