Daan Roosegaarde beschijnt ruimtepuin met lasers

Laurien Onderwater

10-10-2018 11:04:12

Daan Roosegaarde Space Waste Lab

Met zijn Space Waste Lab wil uitvinder en ontwerper Daan Roosegaarde duizenden stukjes ruimteafval beschijnen met felle lasers die in Almere zijn geïnstalleerd.

Het wemelt in de ruimte rond de aarde van het ruimtepuin: meer dan 29.000 stukken van 10 centimeter of groter zweven er. En de hoeveelheid afgedankte objecten en brokstukken blijft maar groeien. Volgens Daan Roosegaarde – die het afval ‘de smog van het universum’ noemt – zijn nog maar weinig mensen zich bewust van dit probleem.

De ontwerper heeft daarom, in samenwerking met de ESA, het Space Waste Lab ontwikkeld waarmee hij bewustzijn wil creëren voor dit issue. Want hoewel het afval (letterlijk) een ver-van-je-bed-show lijkt, kan het satellieten beschadigen en dan dienen de problemen zich een stuk dichter aan huis aan.

Lees ook: Wie ruimt de ruimte op?

Een stukje ruimtepuin. © Studio Roosegaarde

Rommel volgen

Het Space Waste Lab is een project dat uit meerdere fasen bestaat. Fase 1 houdt het visualiseren van het afval in op een hoogte van 200 tot 20.000 kilometer. Die fase is afgelopen vrijdag in Almere gestart. Met behulp van op maat gemaakte software en real-time trackinggegevens over ruimtepuin werden krachtige, groene lasers gebruikt om stukken rommel, die laag genoeg zweefden, te identificeren, terwijl ze door de lucht schoten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Fase 2 omvat een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en te ‘upcyclen’ tot duurzame producten. En hoewel veel bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen en uitwerken van ideeën om het afval te verzamelen, zal het nog wel even duren voordat er daadwerkelijk wordt ‘schoongemaakt’ in de ruimte.

Het Space Waste Lab is tot en met 19 januari te zien in KAF, Almere.

Bronnen: Studio Roosegaarde, New Atlas

Beeld: Studio Roosegaarde

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes