SpaceShipTwo maakt tweede vlucht

kijkmagazine

09-09-2013 09:00:36

SpaceShipTwo - tweede vlucht

Virgin Galactic heeft een tweede raketaangedreven testvlucht gemaakt met zijn SpaceShipTwo. Het bedrijf denkt volgend jaar met commerciële ruimtevluchten te kunnen beginnen.

Het komt nu toch wel echt dichterbij: het moment waarop ruimtetoerisme grootschaliger gaat worden dan af en toe een miljonair die een retourtje ISS boekt. Virgin Galactic heeft namelijk afgelopen week weer een succesvolle test gedaan met het raketvliegtuig SpaceShipTwo. Het onderstaande filmpje, ingeleid door Virgin-oprichter en miljardair Richard Branson, laat zien hoe die verliep:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nieuw ten opzichte van de vorige test is dat deze keer de re-entry-systemen voor het eerst werden getest. Dat houdt in dat de vleugels en de staart van SpaceShipTwo op een gegeven moment naar boven kantelen, zodat de afdaling trager verloopt. Daarnaast bereikte het toestel een grotere hoogte en hogere snelheid dan bij de vorige test.

De ruimte binnen bereik?

Volgens Branson ligt het bedrijf op schema om in 2014 de eerste commerciële vluchten naar 110 kilometer hoogte aan te kunnen bieden. Vanaf nu draait het vooral om zaken als de precieze inrichting van het commerciële ruimtevaartuig, de pakken die de inzittenden gaan dragen, en de trainingsprogramma’s.

Kortom: de ruimte lijkt toch echt binnen bereik te komen voor de iets minder extreem rijken onder ons. Al zul je waarschijnlijk nog steeds je huis moeten verkopen om een kaartje te kunnen betalen.

Hier een fotoreportage van de tweede testvlucht. En bekijk vooral ook even het filmpje van de eerste testvlucht, gezien vanuit verschillende oogpunten.

Bronnen: Virgin Galactic, NBC News

Beeld: MarsScientific.com/Clay Center ObservatoryPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws