SpaceX test nieuwe raket

André Kesseler

05-02-2012 13:00:10

De Amerikaanse commerciële ruimtevaartorganisatie SpaceX heeft een raket getest die een nieuwe generatie ruimtevaartuigen gaat aandrijven.

Het gaat om de SuperDraco-raket waarvan er acht aan weerszijden van de zogenoemde Dragon-capsule zijn geplaatst. Die biedt plaats aan zeven astronauten of een mix van lading en bemanning, en wordt met een Falcon 9-raket in een baan om de aarde gebracht. Daarna kan hij met de SuperDraco-thrusters mens en/of materieel naar het ISS brengen, maar kan ook worden gebruikt voor missies naar de maan en naar Mars.

Falcon 9

Het grote voordeel is dat de Dragon, als hij in de buurt van de aarde blijft, herbruikbaar is. Nadat hij zijn klus in de ruimte heeft geklaard, valt hij terug door de dampkring en kan dan worden opgepoetst en opnieuw worden ingezet. En als er tijdens de lancering iets mis gaat, zorgen de raketten ervoor dat de capsule weer veilig op het aardoppervlak belandt.

Dragon-capsule

De capsule zelf heeft al in december 2010 de eerste onbemande en ‘ongemotoriseerde’ testvlucht naar de ruimte gemaakt. En kortgeleden werd de SuperDraco-raket voor het eerst getest. Dat zag er zo uit:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Popular MechanicsSpaceX

Beeld: SpaceXPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws