Spectaculaire foto van Marsduinen

Naomi Vreeburg

29-08-2017 10:59:33

marsduinen

IJs dat door de inkomende lente breekt op de Marsduinen. Het klinkt alsof het een mooi kiekje kan opleveren. En dat doet het ook.

Ben je dit weekend naar het strand geweest? Het was heerlijk vertoeven, kan ik uit ervaring zeggen. Een klein briesje liet het helmgras op de duinen naast het strand rustig heen en weer wiegen. Op de zandduinen van Mars gaat het er echter anders aan toe, zo toonde de NASA onlangs maar weer.

In de winter verspreidt een laag sneeuw en ijs zich over de heuvels van de Marsduinen. Dat is ander ijs dan waar wij op aarde op schaatsen. Het gaat hier om droogijs, de vaste vorm van koolstofdioxide. Wanneer de zon begint te schijnen in de lente, breekt het ijs en ontsnapt er gas uit de duinen en wordt donker zand omhoog gestuwd.

marsduinen

Dit creëert prachtige patronen, zoals je kunt zien op de foto. Dit mooie plaatje werd op 21 mei geschoten door de Mars Reconnaissance Orbiter, een ruimtesonde van de NASA die het oppervlak van de rode planeet gedetailleerd in kaart moet brengen. En daar is hij, gezien deze afbeelding, goed mee bezig.

Bronnen: NASA, CNET

Beeld: NASA/JPL/University of ArizonaPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis