Deze spin vermomt zich als blad

Naomi Vreeburg

18 November 2016 09:00

spin

Camouflage ten top: deze spin is nauwelijks te onderscheiden van het blad van een boom.

Ben je als de dood voor spinnen en houd je ze het liefst in het vizier? Met het exemplaar dat onlangs opdook in het zuidwesten van China gaat dat niet zo gemakkelijk: het achtpotige dier ziet eruit als een blad. En de spin heeft zo zijn best gedaan om op een blad te lijken, dat het zelfs patronen op zijn lijf heeft die sterk overeenkomen met nerven.

Prooi besluipen

Matjaz Kuntner (Smithsonian Institution) is bedreven in het zoeken naar spinnen – hij liever dan wij. Maar deze spin had de arachnoloog bijna over het hoofd gezien. Tijdens een wandeling in het Chinese regenwoud van Yunnan ontdekte hij een zijden draadje dat een blad met een boomtak verbond. Maar dit blad bleek dus het dier zelf te zijn.

En alsof de spin niet gecamoufleerd genoeg is, verzamelt hij ook nog bladeren om hem heen om nog minder op te vallen. Of het dier dit doet om te verstoppen voor roofdieren of om zijn prooi ongemerkt te besluipen, is nog niet onderzocht. Maar waarschijnlijk komt het bij beide acties van pas.

spin-bladNieuwe spin?

Het is de eerste keer dat Kuntner en zijn collega’s deze spin hebben gezien en ze vermoeden dan ook dat het hier om een nieuw ontdekte soort gaat. Maar genetische testen moeten uitwijzen of we hier te daadwerkelijk te maken hebben met een nieuw exemplaar of dat iemand anders dit creepy beestje al aan de soortenlijst heeft toegevoegd.

Bronnen: Journal of Arachnology, National Geographic


Meer Nieuws