Spookstad geopend om zelfrijdende auto’s te testen

KIJK-redactie

27-07-2015 09:00:24

In Amerika is een ‘nepstad’ geopend die is bedoeld om zelfrijdende auto’s te testen.

Een stad zonder voetgangers, fietsers en automobilisten, maar mét auto’s. Het klinkt als een moeilijk raadseltje. Toch is zo’n plek nu gevestigd in Ann Arbor, een stad in de Amerikaanse staat Michigan. Een stuk land ter grootte van 24 voetbalvelden is gereserveerd voor een spookachtige stad genaamd Mcity. De plek is bedoeld als testplaats voor zelfrijdende auto’s en is vorige week geopend.

Graffiti

De locatie is zo echt mogelijk gemaakt met stoepjes, stoplichten, verkeersborden, een vierbaans snelweg, een tunnel, onverharde wegen, een rotonde, op- en afritten en natuurlijk gewone gebouwen. Er zijn zelfs een aantal details aangebracht die je in de echte wereld kunnen verwarren wanneer je autorijdt. Denk bijvoorbeeld aan verkeersborden bedekt met graffiti en vervaagde lijnen op de weg.

De gedachte achter de verlaten stad is simpel: kunnen de auto’s in Mcity zonder ongelukken rijden, dan kunnen ze dat in de echte wereld ook. Nieuwe foefjes aan auto’s kunnen er dan ook goed worden getest, zonder dat er ongelukken kunnen gebeuren.

Wandelaars

Maar zonder mensen is het lastig te testen of de auto’s op onverwachtse bewegingen va voetgangers kunnen reageren. Daarom loopt Sebastian in de stad rond: een robot die is gerekruteerd als wandelaar.

Naast de reguliere zelfrijdende auto’s kunnen er ook zogenaamde ‘connected vehicles’ worden getest: auto’s die kunnen communiceren met elkaar, of bijvoorbeeld met stoplichten.

Bronnen: University of Michigan, LiveScience



Podcast KIJK en luister via JUKE






Meer Nieuws