Kunnen sportscholen stroom opwekken?

KIJK-redactie

07-03-2018 08:59:56

sportscholen

Als we alle apparatuur in alle Nederlandse sportscholen zouden aansluiten op het elektriciteitsnet, wat levert dat dan op en wat kunnen we daar dan allemaal mee aandrijven?

Om maar met de deur in huis te vallen: niet zo heel veel. Iemand die een volledige achturige werkdag op een hometrainer met een dynamo elektriciteit opwekt, haalt daarmee ongeveer 1 kWh, terwijl een gemiddeld huishouden al zo’n 10 kWh per dag verbruikt. Maar laten we proberen een schatting te maken van wat de sportscholen zouden kunnen bijdragen.

30 uur televisie kijken

Daarbij gaan we ervan uit dat de relevante apparatuur vooral in fitnesscentra te vinden is. Volgens gegevens op internet worden er jaarlijks ruim 200 miljoen bezoeken aan fitnesscentra gebracht, en die duren elk gemiddeld anderhalf uur.

Laten we aannemen dat daarvan één uur daadwerkelijk aan fitness wordt gedaan op een manier die energie kan opwekken, met een vermogen van 150 watt. Dan levert dat jaarlijks 200 miljoen h × 150 W = 30 miljoen kWh. Dat lijkt heel wat, maar het is weinig in vergelijking met het totale jaarlijkse elektriciteitsverbruik in Nederland: 120 miljard kWh.

Het aandeel van de fitnesscentra zou dus 30 miljoen/120 miljard bedragen, oftewel 0,025 procent. Toch zouden we hiermee wel wat leuke dingen kunnen doen. Zo zou elk huishouden in Nederland hiervan jaarlijks driemaal de vaatwasser kunnen laten draaien, of zo’n dertig uur televisiekijken.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag kon je vinden in KIJK 11/2017.

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock

Lees ook: 

KIJK 3/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer KIJK antwoordt

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis