Stagiairs scoren met nauwkeurige robotarm

KIJK-redactie

23-12-2014 10:33:36

Tom, Miel en robotarm

(Advertorial) Wat stages betreft, kun je haast geen groter succesverhaal bedenken: Tom van Dijk en Miel Spreeuwenberg haalden een tien binnen met de robotarm die ze bedachten voor de Helmondse machinefabrikant AAE.

Dag en nacht kan hij nu draaien: de draaifreesmachine van AAE. En dat dankzij de programmeerbare robotarm die Tom van Dijk en Miel Spreeuwenberg, beiden 24, tijdens hun stage bedachten. Deze arm kan namelijk voorwerpen van verschillende groottes op de machine zetten of ze eraf pakken zonder ze te beschadigen, te vervormen of te laten vallen.

Hierdoor kan AAE’s draaifreesmachine metaal bewerken zonder dat er nog mensen bij hoeven te zijn, wat een verdrievoudiging van de productie opleverde. Niet zo gek dus dat AAE de stage van het tweetal beloonde met het hoogst mogelijke cijfer.

Moeizame basisschool

Niet dat Tom en Miel hun hele leven als bollebozen te boek stonden. Hun tijd op de basisschool verliep moeizaam, mede doordat ze beiden dyslectisch zijn. Wel hadden ze beide al vroeg een voorliefde voor techniek: zo reed Tom graag op de maïshakselaar van zijn oom en kon Miel al jong gebouwen in perspectief tekenen.

Na hun basisschool gingen de twee naar het VMBO en kozen ze daarna voor een MBO-opleiding aan het ROC Ter AA. Helmond Stagestad bood ze vervolgens de stage bij AAE aan, waar ze met het bedenken van hun robotarm écht tot bloei kwamen.

Daarbij werden ze geholpen door de eigenschap die hen op school vooral in de weg zat: mensen met dyslexie kunnen vaak in gedachten goed voorwerpen in drie dimensies visualiseren. “Ik kan alles al in mijn hoofd ontworpen hebben, zonder iets op papier te hebben gezet”, aldus Tom.

Vruchtbare stage

Helmond Stagestad, dat de stage regelde, is een initiatief van de Rabobank. De bank wil hiermee een hele rits aan doelstellingen in één keer verwezenlijken: de lokale economie steunen, de uitstroom van talent tegengaan, bedrijven aan het juiste personeel helpen, de jeugd toekomstperspectieven bieden, en het onderwijs beter laten aansluiten op het bedrijfsleven.

Het verhaal van Tom en Miels programmeerbare robotarm laat in elk geval zien wat voor vruchten dit soort stages kunnen afwerpen: een bedrijf dat zijn productie verhoogt en twee MBO-studenten die met hun meesterproef groot in de belangstelling zijn komen te staan. En die – na de HBO-opleiding te hebben afgerond waar ze inmiddels mee bezig zijn – zijn verzekerd van een baan bij hun oude stageplek.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar