‘Star Wars’-straaljager weer een stap dichterbij

kijkmagazine

06 May 2019 12:59

De Amerikaanse luchtmacht is erin geslaagd om met een laserwapen aanvalsraketten uit de lucht te schieten. Toekomstige straaljagers krijgen het systeem aan boord.

De geheime test vond plaats in april op de White Sands Missile Range van het Amerikaanse leger in de staat New Mexico. Het futuristische laserwapen, dat voluit Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) heet, werd gebruikt om vanaf de grond meerdere raketten neer te halen.

Superwapen

Het is de bedoeling dat toekomstige straaljagers met het lasersysteem worden uitgerust, zodat ze zich beter tegen inkomende luchtdoelraketten kunnen beschermen. Het eerste testvliegtuig zou in 2021 een laserwapen aan boord moeten krijgen. Vermoedelijk duurt het daarna nog even voordat het systeem werkelijk in gebruik wordt genomen.

Dat het Amerikaanse leger aan laserwapens werkt, is niet vreemd. De technologie heeft heel wat voordelen. Zo zijn ‘laserschoten’ razendsnel, extreem nauwkeurig en haast niet te stoppen. Bovendien kun je blijven vuren, zolang er maar elektriciteit is.

De Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD). © AFRL

Laserboot

De Amerikaanse marine heeft al sinds 2014 een laserwapen in gebruik. Het kanon, LaWS genaamd, kan doelwitten doen exploderen en in brand laten vliegen. Ook kan het sensoren van drones en raketten beschadigen. De straal heeft een bereik van 1,5 kilometer.

Het is niet bekend wat voor raketten tijdens de test werden gebruikt. Ook is niet bekend wat de kracht of het bereik van de laserstraal is.

Bron: Engadget

Beelden: Air Force Research Lab

KIJK 5/2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws