Straatverlichting zorgt voor dode vogeltjes

KIJK-redactie

17-10-2014 09:00:48

Door lichtvervuiling kunnen jonge dunbekpijlstormvogeltjes per ongeluk vroegtijdig landen. Veel vogeltjes sterven daardoor.

De dunbekpijlstormvogel is een zeevogel en dobbert meestal op de oceaan of vliegt er boven. De vogels landen alleen op de grond in hun nestelgebied. Door lichtvervuiling landen vogeltjes die voor het eerst uitvliegen echter vaker op de grond op een niet-nestelgebied, waar veel van hen dood gaan. Ook een kleine maan of harde wind blijkt voor meer vroegtijdige landingen te zorgen. Wetenschappers publiceerden dat in het tijdschrift PLOS ONE.

Half miljoen bezoekers

Phillip Island (Australië) staat bekend om de pinguïns die er wonen en wordt daarom door veel toeristen bezocht. Jaarlijks trekt het eiland meer dan een half miljoen bezoekers. Die brengen veel geld binnen dat kan worden gebruikt voor natuurbehoud op het eiland, maar zorgen ook voor veel verkeer. Autolichten en straatverlichting veroorzaken lichtvervuiling en kunnen zo de vogels op het eiland beïnvloeden. Ook verlichtte gebouwen kunnen zorgen voor extra lichtvervuiling.

Tussen 1999 en 2003 werden op Phillip Island dagelijkse reddingsacties georganiseerd voor jonge dunbekpijlstormvogels die tijdens hun eerste vlucht op de grond waren beland. Er werd bijgehouden hoeveel vogels er op de grond werden gevonden. Ook werden een aantal factoren die invloed konden hebben op dit aantal bijgehouden. De datum, maanstand, windrichting en –snelheid, het aantal bezoekers, de vakantieperiodes en of lampen aan of uit stonden.

40% minder vogels op de grond

In 15 jaar tijd werden er meer dan 8800 jonge vogeltjes gevonden. Bijna 40 procent daarvan was dood of stervende. Het aantal vogels op de grond was hoger wanneer er meer uitvliegende jongen waren, wanneer de maan kleiner was, wanneer het winderig was, later in de uitvliegperiode en in de ochtenden. Ook meer verkeer zorgde dat meer vogeltjes een vroegtijdige landing maakten. Het afschermen van het licht dat naar boven scheen of het helemaal uitzetten van de lampen verminderde het aantal vogels dat werd gevonden met zo’n 40 procent.

Waarom de vogels voortijdig landen s niet duidelijk. Wetenschappers vermoeden echter dat verlicht wegdek een beetje glinstert en van boven lijkt op de oceaan. De maanloze nachten zijn gevaarlijk om bijna dezelfde reden. Onderzoekers denken dat de vogels aangetrokken worden door de weerspiegeling van de maan in de zee. Wanneer de maan niet zichtbaar is, is er niet zo’n glinstering te zien. De wetenschappers denken dat het verminderen van lichtvervuiling en een betere regulering van het verkeer kan helpen om het aantal dode vogeltjes te verminderen.

Bronnen: PLOS ONE, PLOS via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws