Studenten bouwen ‘mini-Hyperloop’

Naomi Vreeburg

29-06-2015 11:00:46

Oké toegegeven, deze miniatuurversie van de Hyperloop is anders dan Musk’s concept, maar hij werkt wel!

Een trein die zo’n 1200 kilometer per uur gaat, klinkt onwerkelijk. Toch opperde Elon Musk dit idee in 2012. Hij deed er vervolgens weinig aan om zijn concept werkelijkheid te maken. Wel liet de Tesla- en Paypal-oprichter vorige week weten een wedstrijd te organiseren waar universiteiten een Hyperloop-karretje kunnen testen. Maar studenten van de Universiteit van Illinois wilden hier niet op wachten en maakten een gehele Hyperloop, althans een miniatuurversie.

Deze versie, met een schaal van 1:24 op de beoogde Hyperloop, gaat veel minder hard: 3 meter per seconde. Dit komt doordat de kleine versie is uitgerust met rollagers, een rollend lager waarvan de rollende elementen de vorm hebben van een cilinder, kogel, ton of diabolo. Zo’n lager zorgt voor meer wrijving, en dus minder snelheid, dan het concept van Elon Musk zou veroorzaken. Zijn ontwerp is gebaseerd op luchtlagers waarop de karretjes (pods) kunnen zweven.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De studenten gebruikten elektromagnetische motoren om de pod voort te duwen, net zoals Musk’s Hyperloop. Het team wil meer motoren toevoegen om het karretje toch een hogere snelheid te geven.

Het mini-treintje is dus niet geheel ontwikkeld naar de ideeën van Musk, maar projectleider Andrew Horton is er toch blij mee. “Er wordt zo vaak gepraat over de Hyperloop en er zijn zoveel simulaties gemaakt, maar niemand heeft nog echt iets gebouwd”, vertelt hij. “Het doel was om nu gewoon te beginnen met bouwen.”

Meer over de Hyperloop en andere razendsnelle voer- en vliegtuigen lees je in KIJK 8/2015!

Bronnen: Popular Science, Motherboard

Beeld: Andrew HortonPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws