Studie: aardappels verlagen bloeddruk

KIJK-redactie

06 September 2011 09:00

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat een paar aardappeltjes per dag je bloeddruk verlagen zonder dat je aankomt.

“Mensen denken bij aardappelen vooral aan vet en koolhydraten”, vertelt Joe Vinson, leider van een studie die werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Maar volgens hem is die slechte reputatie niet terecht. Uit zijn onderzoek is namelijk gebleken dat aardappelen goed zijn voor mensen met een hoge bloeddruk.

Aan het onderzoek werkten achttien mensen mee met overgewicht en een hoge bloeddruk. Zij aten twee keer per dag zes tot acht aardappelen, zo groot als een golfbal, met schil. Dit deden ze een maand lang. Hun bloeddruk daalde met ongeveer 4 procent en niemand werd er dikker van.

Helaas betekent dit niet dat je dus onbezorgd elke dag friet kunt eten. Voor het onderzoek zijn paarse aardappeltjes gebruikt, die zonder olie werden gekookt in een magnetronoven. “Op die manier bevat een aardappel maar 110 calorieën en veel gezonde stofjes en vitamines”, legt Vinson uit. Maar als je aardappels frituurt of bakt, vernietigt dat de gezonde stoffen, waardoor alleen zetmeel, vet en mineralen overblijven.

Bronnen: American Chemical Society, Medical Xpress

Beeld: Fir0002


Meer Nieuws