Studie: smaakbeleving zit in je genen

KIJK-redactie

03 May 2012 09:00

Varken

Smaak en geur bepalen samen of je iets lekker vind of niet. Nu blijkt dat ook je genen een handje hebben in het bepalen of jij smakelijk eet.

Met geurreceptoren in je neus herken je de stofjes die smaak geven. In de mens zijn er ongeveer vierhonderd geurreceptoren bekend. Welke je hebt, wordt bepaald door je genen. Maar omdat er zoveel van zijn, is het lastig een verband te leggen tussen genen en voorkeur voor een bepaald soort eten. Aan de hand van varkensvlees hebben Noorse wetenschappers nu toch zo’n verband weten aan te tonen.

Vanille- of zweetachtig?

Het onderzoek van de Noren richtte zich op berenlucht. Dit is de onaangename geur die soms is te ruiken aan het vlees van mannetjesvarkens. De geur wordt veroorzaakt door de stof androsteron, een feromoon dat veel weg heeft van testosteron. Hoe mensen androsteron ervaren, varieert van zoet en vanilleachtig tot urine- en zweetachtig. Maar waarom is er zo’n groot verschil?

De nieuwe studie scheen licht op die vraag door proefpersonen varkensvlees met androsteron te laten proeven en beoordelen. De geurreceptor van dit stofje heeft twee verschillende vormen: één vorm die veel voorkomt en één met een mutatie die mensen minder gevoelig maakt voor het feromoon. Proefpersonen met de gewone receptor vonden varkensvlees met androsteron minder lekker, terwijl de groep met mutatie geen verschil merkte. Hiermee werd aangetoond dat je receptoren en dus je genen kunnen bepalen hoe je je eten beleeft.

Genetisch smaakprofiel

De wetenschappers zijn er ook in geslaagd mensen te trainen androsteron te proeven en het gehalte ervan te bepalen. Deze mensen kunnen dan weer worden ingezet bij slachthuizen om vlees met berenlucht eruit te vissen. Hetzelfde principe zou ook kunnen gelden voor andere smaakstoffen. De onderzoekers stellen zich voor dat bedrijven producten kunnen afstemmen op het genetische smaakprofiel van hun doelgroep. Maar dat is nog toekomstmuziek.

Bronnen: PLoS ONE, Animalia Norwegian University of Life Sciences via EurekAlert!

Beeld: Glen Bowman/CC BY 2.0










Meer Nieuws