Superheldenduikpak wordt ingezet

André Kesseler

17-09-2014 16:00:36

Twee maanden geleden lieten we je al kennismaken met het Exosuit ADS. Het ‘superheldenpak’ wordt nu voor het eerst ingezet.

Het pak heet voluit het Exosuit Atmospheric Diving System. Een atmosferisch duikpak dus en dat betekent dat het tot een diepte tot 305 meter dezelfde druk kan handhaven als aan de oppervlakte. De komende tijd wordt het pak ingezet voor verschillende duiken naar een beroemd scheepswrak dat in 1900 werd ontdekt voor de kust van het Griekse eiland Antikythera.

exosuitHet Antikythera-wrak ligt op 60 meter diepte. En volgens Brendan Foley, een maritiem archaeoloog van het Amerikaanse Woods Hole Oceanographic Institute (WHOI) zou het best kunnen dat in de bodem spullen te vinden zijn die sinds de tijd van Julius Caesar niet meer door mensenhanden zijn aangeraakt.

Tijdens sonaronderzoek in 2012 vonden Foley en zijn team verstoringen in de bodem die op rotsen lijken, maar bijvoorbeeld ook grote standbeelden kunnen zijn. Die plekken wil hij nu met het Exosuit gaan verkennen. Daarnaast wil hij in zijn pak onderzoek doen naar een wrak dat achter ‘de Antikythera’ ligt. (Men gaat er van uit dat de beide schepen waardevolle oorlogsbuit van Griekenland naar Rome vervoerden.) Tot slot wordt het pak ingezet om onderzoek te doen naar een 120 meter diepe onderzeese afgrond waar in de loop der tijd een deel van de lading in kan zijn gegleden.

Er zijn sinds de ontdekking van het 2000 jaar oude wrak al heel wat belangwekkende spullen naar boven gehaald. Onderzoekers vonden onder meer bronzen beelden, gouden sieraden, en het beroemde mechanisme van Antikythera. Het door corrosie aangetaste apparaat, met daarin 29 tandwielen, werd al in 1901 naar boven gehaald en wordt gezien als ’s wereld eerste (analoge) computer. Het zou zijn gebruikt om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren.

1024px-NAMA_Machine_d'Anticythère_1

Ook de beroemde onderzoeker Jacques Cousteau haalde tijdens duikexpedities in de jaren vijftig en zeventig de nodige spullen naar boven. Het zou mooi zijn als het hypermoderne pak daar nog iets aan toe kan voegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Live Science / WHOI’s Oceanus magazine

Beeld: WHOI / Brendan FoleyPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis