Supersnel ‘ruimteinternet’ dankzij lasers

KIJK-redactie

28 oktober 2013 09:00

De NASA heeft met behulp van lasers supersnel internet voor hun ruimtevaartuigen weten te maken.  

Op aarde zijn we allemaal gewend aan supersnel internet. Als we een keer twee seconden langer dan normaal moeten wachten op een site, dan ergeren we ons daar al aan. Bij de NASA hebben ze lang engelengeduld moeten hebben, want daar is nu pas hun supersnel-internet in gebruik genomen.

Tot nu toe communiceert de NASA via radiogolven met ruimtevaartuigen in het zonnestelsel. Dat heeft veel nadelen, zeker als een ruimtevaartuig zich op een grote afstand van de aarde bevindt. Op dat moment zijn er namelijk grote ontvangers nodig om signalen te ontvangen en de signalen die moeten worden uitgezonden moeten krachtiger zijn.

front graphic

Met de sonde LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) kan het echter anders. Die heeft namelijk de Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD) aan boord, waarmee via laser verbinding met aarde kan worden gelegd. Dat luistert heel nauw: de laser moet precies op het goede punt op aarde worden gericht – en dat over een ongelooflijke afstand van ongeveer 380.000 kilometer. Maar als dat dan eenmaal lukt, heb je wel ontzettend snel ‘internet’: met een downloadsnelheid van 622 megabits per seconde en een uploadsnelheid van 75 megabits per seconde.

LLCD

De LLCD is een voorloper van een veel groter project: de Laser Communications Relay Demonstration (LCRD). Waar de LLCD vijf keer sneller is dan radiogolven, kan de LCRD naar verwachting tien tot honderd keer sneller zijn. Deze techniek wordt in 2017 getest, dus dat soort resultaten laat nog even op zich wachten.

Bronnen: NASA (LLCD), NASA (LCRD), Wired

Beelden: NASA










Meer Nieuws