Supervulkaan Yellowstone groter dan gedacht

André Kesseler

23 April 2013 16:00

Uit nieuw seismologisch onderzoek blijkt dat een eruptie van Yellowstone veel groter zal zijn dan men altijd heeft aangenomen.

Tijdens een bijeenkomst van de Seismological Society of America vertelde geoloog Jamie Farrell dat hij en zijn collega’s een steeds beter beeld krijgen van de bodem onder Yellowstone National Park. En uit het onderzoek blijkt dat de magmakamer en de hoeveelheid superheet gesmolten gesteente twee keer zo groot is als werd gedacht.

Onder dit stuk natuurschoon broeit één van 's werelds supervulkanen.

Onder dit stuk natuurschoon in Yellowstone National Park broeit een van ‘s werelds supervulkanen.

De magmakamer bestaat volgens Farrell niet, zoals altijd werd aangenomen, uit verschillende ‘compartimenten’, maar uit één stuk, dat eruit ziet als een gemuteerde banaan. Een soort bolvormige knobbel onder het noordoostelijke deel van het park, die uitloopt in een lange, gebogen kamer die zich ondergronds naar het zuidwesten uitstrekt. De magmakamer zou zo’n 60 kilometer lang zijn, 30 kilometer breed en 5 tot 12 kilometer diep.

yellowstone-magma-pocket

Als de  vulkaan onder Yellowstone ‘explodeert’, kan dat enorme gevolgen hebben voor iedereen op aarde. Vulkaandeskundige Manfred van Bergen van de Universiteit van Utrecht zei in het artikel ‘Wat als… er een supervulkaan uitbarst’ (KIJK 5/2012):

“Dat zouden we allemaal voelen. Kleine zwavelzuurdruppeltjes en asdeeltjes kunnen lange tijd in de atmosfeer blijven zweven. Een deel van het zonlicht wordt daardoor gereflecteerd, waardoor de gemiddelde temperatuur op aarde 3 à 15 graden daalt. En dat zorgt voor compleet andere weerpatronen en heeft grote gevolgen voor onze voedselvoorziening. Ook in Europa, ook in Nederland.”

Yellowstone veroorzaakte al zeker drie keer eerder een supereruptie: 2,1 miljoen jaar, 1,3 miljoen jaar en 640.000 jaar geleden.

Bronnen: LiveScienceDiscovery News

Beeld: Brocken Inaglory/CC BY-SA 3.0/National Park Service










Meer Nieuws