Gezichtsherkenningssysteem ‘bekeurt’ reclamefoto

Karlijn Klei

27-11-2018 16:00:38

gezichtsherkenning

Gezichtsherkenning in een Chinees verkeerssysteem verwarde een reclamefoto van een vrouw op de zijkant van een rijdende bus met the real deal en bekeurde haar voor ‘onwettig oversteken’. 

Het is natuurlijk niet de bedoeling, maar erg gekke blikken krijg je in Nederland nou ook weer niet als je als voetganger zonder groen licht de weg oversteekt – kwestie van goed uitkijken.

In China is dat anders. Daar word je in grote steden voor jaywalking, oftewel ‘onwettig oversteken’, dankzij gezichtsherkenningssoftware publiekelijk op de vingers getikt – jouw misdaad én je foto verschijnen op een van de gigantische reclameschermen in de stad. Best balen dan als het systeem niet alleen jou herkent, maar ook jouw reclamefoto’s.

Lees ook: Nepmaan moet Chinese stad gaan verlichten

Reclamefoto

Blijkt maar weer dat ook computers weleens foutjes maken. Vorige week verscheen namelijk het gezicht van Dong Mingzhu, voorzitter van China’s grootste aircofabrikant op zo’n scherm. En hoewel die natuurlijk ook gewoon door rood gelopen kon zijn, was dat niet het geval. Het systeem bleek haar ‘herkend’ te hebben van een reclamefoto op de zijkant van een voorbij rijdende bus.

Mingzhu verscheen op een van de gigantische LED-schermen in Ningbo, een grote havenstad in de provincie Zhejiang. Gelukkig had de verkeerspolitie vrij snel door dat er iets niet helemaal goed gegaan was. Ze verwijderden de foto en beloofden plechtig de systemen aan te pakken, zodat zoiets niet nog een keer zou gebeuren.

Foutjes

Mingzhu reageerde sympathiek op de fout en spoorde inwoners aan zich vooral aan verkeersregels te houden.

No harm done, zou je zeggen, maar dit soort ‘foutjes’ wijzen er wel op dat dergelijke AI-systemen nog lang niet perfect zijn. Hoewel dit nog relatief onschuldig was, kun je je inbeelden dat het bij zo’n fout bij zwaardere misdrijven nog weleens heel vervelend af zou kunnen lopen.

Bronnen: South China Morning Post

Beeld: South China Morning Post/Youtube

Nu in onze webshop: de KIJK-scheurkalender 2019! Deze staat vol intrigerende feiten uit de wereld van de wetenschap en technologie. Met leuke quotes, plus elke dag een ‘verjaardag’: van een bijzonder persoon of een opmerkelijke gebeurtenis. Bestel de scheurkalender hier.Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws