Systeem gaat truckers wakker houden

André Kesseler

29-05-2013 16:00:33

Een Amerikaans bedrijf gaat wereldwijd 40.000 vrachtwagens van een systeem voorzien dat moet voorkomen dat truckers in slaap vallen.

Het gaat daarbij om Caterpillar trucks die enorme hoeveelheden grond vervoeren in open mijnen. De grootste trucks zijn 6 meter hoog en kunnen maar liefst 400 ton vervoeren. Een klein stuurfoutje op de relatief smalle wegen in zo’n mijn kan dus al nare gevolgen hebben. Nog afgezien van het feit dat de trucks al snel zo’n 5 miljoen dollar per stuk kosten.

Uit onderzoek blijkt dat ongelukken in 70 procent van de gevallen worden veroorzaakt door menselijke fouten en dat vermoeidheid daarin een belangrijke rol speelt.

CAT1

Caterpillar koos voor het Fatigue Monitoring System (FMS) van het Australische bedrijf Seeing Machines. Dat gebruikt een infrarood camerasysteem waarmee de ogen van de chauffeur, zelfs in in het donker of achter een zonnebril, in de gaten kunnen worden gehouden. De beelden gaan naar een computer die meet hoe vaak de bestuurder met zijn ogen knippert, hoe lang hij zijn ogen dicht houdt en hoe snel zijn oogleden bewegen.

Aan de hand daarvan kan het systeem, dat ongeveer 10.000 dollar kost, bepalen of de vent (m/v) aan het indommelen is. Als dat gebeurt, laat het FMS de chauffeursstoel trillen en gaat er een alarm dat het, zo meldt het bedrijf, “menselijkerwijs onmogelijk maakt om door te slapen.” Bovendien wordt elk incident draadloos doorgegeven aan de baas, zodat die ervoor kan zorgen dat de bestuurder rust krijgt.

Een mijnbouwbedrijf uit Denver heeft inmiddels een pilotproject gedaan. Daaruit bleek dat ‘vermoeidheid-gerelateerde incidenten’ met 90 procent waren afgenomen.

Bronnen: New ScientistThe Australian

Beeld: CaterpillarPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws