Russische tank laat zien wat hij in huis heeft

Naomi Vreeburg

2016-09-15 13:00:59

t-14 armata

Rusland toont zijn spierballen met een nieuw filmpje van hightech-tank T-14 Armata.

Hoewel veel Europese landen de laatste jaren juist fors hebben bezuinigd op hun pantsereenheden, vestigde Rusland de hoop wel op de tanks. En vooral op de T-14 Armata. Het was dan ook extra zuur voor de Russen toen de hightech-tank vorig jaar tijdens een parade in Moskou piepend en krakend tot stilstand kwam.

Maar een nieuw filmpje waarin de T-14 Armata als een malle over heuvels rijdt en schoten lost, herstelt de eer van de Russen een beetje:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onbemande koepel

Anders dan de meeste hedendaagse tanks heeft de Armata niet vier, maar slechts drie bemanningsleden; mogelijk worden het er zelfs twee. Die zitten in een extra bepantserde ruimte onderin het voertuig. Van daaruit moeten ze alle sensors en wapensystemen bedienen. De geschutskoepel is onbemand.

De T-14 Armata heeft nu nog een 125-mm wapen, maar dit kan worden geüpgraded naar 152-mm. Daarnaast is de hightech-tank op dit moment in staat 10 schoten per minuut te lossen en heeft het een radar die doelen tot 100 kilometer kan volgen.

3,3 miljoen

Volgens Vyacheslav Khalitov, het hoofd van de grootste Russische militaire fabrikant Uralvagonzavod, moeten de eerste honderd exemplaren van de T-14 Armata grondtroepen in 2017 of 2018 gaan bijstaan. Rusland wil in totaal 2300 exemplaren aanschaffen, elk van 3,3 miljoen euro per stuk.

Bron: CNNPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

Nieuwste editie

Met onder andere: Militair maatwerk - Bibberend of zwetend naar de top - De kracht van de kudde