Tafel op zonne-energie laadt apparaten draadloos op

Laurien Onderwater

23 June 2019 10:59

Hoe fijn is het als design en nut samenkomen in een meubelstuk. De eBörd-tafel ziet er niet alleen strak uit, maar laadt ook nog eens meerdere apparaten tegelijkertijd draadloos op.

Nieuw is het niet: een meubelstuk dat je apparaten draadloos oplaadt. Zo heeft IKEA al enige tijd de Wireless Charging-collectie in zijn assortiment. Leg je smartphone op een lamp of een bijzettafeltje dat je bij de Zweedse meubelgigant hebt gekocht, en hij laadt weer op. Maar het Spaanse Protón Future gaat met zijn eBörd nog een stapje verder. Het bedrijf heeft een tafel ontwikkeld die je elektronica draadloos oplaadt, terwijl het meubelstuk zelf door de zon van energie wordt voorzien.

Lees ook:

Zonne-energie

De tafel heeft een metalen frame met een donkere, glazen blad, waarin behoorlijk wat technologie zit verwerkt. In de eBörd zitten namelijk vijftig spoelen die een magnetisch veld opwekken en zo tot vier apparaten tegelijkertijd van stroom kunnen voorzien. De tafel maakt gebruik van een Qi-laadplatform, dus de laatste generaties iPhones en Samsung Galaxy’s zijn sowieso geschikt voor de eBörd. Verder gebruiken smartwatches, tablets, en draadloze oordopjes ook allemaal Qi als standaard. En voor apparaten die niet rechtstreeks worden ondersteund, wordt de tafel geleverd met twee adapters.

Maar nu komt het fijnste aan de tafel: hij hoeft zelf niet in de buurt van een stopcontact te staan, want hij laadt op met zonne-energie. Het tafelblad is in principe een fotovoltaïsche cel die energie opslaat in een 10 Ah-batterij. Ook wel zo handig is dat de tafel waterproof is, dus je hoeft je geen zorgen te maken als je per ongeluk je glas bier of wijn omstoot. En voor wie nog geld overheeft, zijn er twee premiummodellen verkrijgbaar, een met een geïntegreerd led-verlichtingssysteem en de andere met een Bluetooth-speakersysteem.

Protón Future heeft de eBörd op de crowdfunding-website Indiegogo gezet, waar het zijn streefbedrag van 20.000 dollar al heeft opgehaald, terwijl het nog ruim twee weken heeft te gaan. Als alles volgens plan verloopt, gaat het Spaanse bedrijf begin november de tafels verzenden.

Bronnen: eBörd, New Atlas

Beeld: eBörd

KIJK 7/0219

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer Nieuws