Tandenpoetsen kan hartkwalen voorkomen

KIJK-redactie

04-11-2013 16:00:04

flossen

Denk de volgende keer twee keer na als je besluit om die ene keer tandenpoetsen over te slaan. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat dit op den duur tot ernstige aderverkalking kan leiden.

Minimaal twee keer per dag je tanden poetsen, goed flossen en regelmatig voor controle naar de tandarts: dat is het ideaalbeeld voor iedere tandarts. Natuurlijk voldoet niet iedereen hieraan – en dat kan verstrekkende gevolgen hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen tandenpoetsen en hartziektes.

Aderverkalking

Over een periode van drie jaar hebben ruim vierhonderd proefpersonen meegedaan aan het onderzoek. In totaal zijn er 5008 monsters uit de mond afgestaan. Aan de hand daarvan hebben de wetenschappers een link kunnen leggen met atherosclerose: aderverkalking. En dat kan weer leiden tot een hartinfarct.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de kalklaag aan de binnenkant van bloedvaten met 0,1 millimeter was gegroeid bij mensen waarbij de mondhygiëne achteruit ging. Dat klinkt niet als veel, maar als het gaat om aderverkalking is het een groot probleem. Omdat bloedvaten al niet zo’n grote diameter hebben, is deze aanwas van kalk zorgwekkend.

Immuunsysteem getriggerd

De grote boosdoeners zitten dus in de mond: een aantal bacteriën dat zich daar ophoudt, draagt waarschijnlijk bij aan de aderverkalking. Uit dierproeven blijkt dat deze bacteriën het immuunsysteem triggeren, waardoor een proces in werking wordt gesteld dat bijdraagt aan aderverkalking.

Of dit op dezelfde manier werkt als bij mensen? Daar is verder onderzoek voor nodig. De link tussen mondhygiëne en aderverkalking is in ieder geval nu aangetoond. Zo wordt tandenpoetsen niet alleen nuttig voor de frisse adem of de witte tanden, maar verdedig je je ook meteen tegen vernauwde bloedvaten.

Bronnen: Journal of the American Heart Association, Columbia University’s Mailman School of Public Health via EurekAlert!

Beeld: Walter Siegmund/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis