Tanks VS krijgen Israëlische bescherming

André Kesseler

14-10-2017 12:59:51

Tanks

Een actief afweersysteem gaat Abrams A1-tanks beschermen tegen inkomende projectielen.

Het systeem heet Trophy (ook wel bekend als ASPRO-A). Het zit al een paar jaar standaard op de Israëlische Merkava main battle tanks en wordt dus nu als een soort after market-pakket op Amerikaanse tanks geplaatst. Het systeem heeft vier radarpanelen, waarmee het 360 graden rond de tank kan kijken. Als er een aanstormend projectiel (bijvoorbeeld een raket of een granaat) wordt gedetecteerd, bepaalt Trophy de baan en de afstand. Als het dicht bij de tank is, wordt bovenop de tank een kleine explosieve lading achter een metalen plaat tot ontploffing gebracht, waardoor de scherven in het rond vliegen en de dreiging uit de lucht wordt gehaald.

Trage tanks

Trophy werkt zelfs tegen projectielen die vanuit een hoge positie komen, zoals een antitankraket die vanaf een helikopter of een vliegtuig wordt afgeschoten. Het systeem van het bedrijf Leonardo DRS werkt op zo’n korte afstand dat soldaten die in de buurt van de tank optrekken, niet gewond raken.

Het complete systeem weegt in totaal dik 725 kilo. Dat is op zich zwaar, maar een Abrams weegt zelf al, afhankelijk van de uitvoering, tussen de 58 ton en de 70 ton. Om zo’n monster beter te beschermen, kun je er nog meer bepantsering aan hangen, maar dat maakt tanks veel te traag en te inefficiënt.

Prijzig

Voorlopig wil het Pentagon tachtig Abrams-tanks met zo’n afweersysteem uitrusten en die operatie moet in 2020 worden afgerond. Kosten per unit: 350.000 dollar (295.000 euro).

Bronnen: Popular MechanicsLeonardo DRS

Beeld: Leonardo DRS

Lees ook:

Cover Kijk 10Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws