Tarantulanevel prachtig vastgelegd

Laurien Onderwater

31-05-2018 12:59:52

Tarantulanevel

De grootste telescoop in de wereld – de VLT Survey Telescope in Chili – heeft het meest gedetailleerde kiekje ooit van de Tarantulanevel genomen.

We zullen nooit genoeg krijgen van opnames van astronomische verschijnselen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er worden continue mooie foto’s gemaakt van afgelegen sterren, stormen op Jupiter en gewoon onze eigen blauwe stip. Nu kan er weer een kiekje aan dit lijstje worden toegevoegd, want ’s werelds grootste telescoop heeft een schitterende opname gemaakt van de Tarantulanevel.

Tarantulanevel

Deze emissienevel ligt in het sterrenbeeld Goudvis op een afstand van ongeveer 160.000 lichtjaar van onze aarde vandaan en is onderdeel van de Grote Magelhaense Wolk (een buurman van onze Melkweg). De Tarantulanevel strekt zich uit over meer dan 1000 lichtjaar en is een wervelende wolk van kosmisch gas, waarvan de kern wordt verlicht door enkele van de helderste en meest massieve sterren die ooit zijn waargenomen.

Bovendien behoort de nevel tot een van de actiefste stervormende regio’s uit de Lokale Groep, wat dan weer een verzamelnaam is voor een groep van meer dan 40 sterrenstelsels waar onze eigen Melkweg ook deel van uitmaakt (volg je het nog?).

VLT Survey Telescope

Astronomen creëerden deze afbeelding met behulp van de VLT Survey Telescope bij het ESO Paranal Observatory in Chili. In het bijzonder legde de 256-megapixel OmegaCAM het astronomische verschijnsel vast met een tiental filters om verschillende golflengten van licht te vangen. En dat resulteerde in dit plaatje (waarvan de kleuren uiteraard zijn versterkt of aangepast):

In de mozaïekfoto is meer te zien dan alleen de Tarantulanevel. In het hart van de nevel ligt de enorme sterrenhoop NGC 2070, waarvan de kern enkele tientallen sterren bevat met elk een massa van ongeveer honderd keer de zon. Deze energieke, jeugdige sterrenhoop is voor een groot deel verantwoordelijk voor de gloed van de Tarantulanevel.

Ook sterrenhoop Hodge 301 zit verstopt in de gloed van de nevel. Er wordt gedacht dat sinds de vorming van deze sterrenhoop er ten minste 40 sterren zijn geëxplodeerd als supernova.

Onder de Tarantulanevel in het midden van het beeld bevindt zich de emissienevel NGC 2074. In deze nevel is een zeepaardvormige structuur te herkennen die bestaat uit stofzuilen met een lengte van zo’n 20 lichtjaar. Erg lang zullen ze niet standhouden, want uiteindelijk zullen ze worden weggeblazen door krachtige sterrenwinden van nieuw gevormde sterren.

Inzoomen

In onderstaande video wordt ingezoomd op de Tarantula-nevel vanuit het perspectief van de aarde:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Wat is het universum toch mooi, hè?

Bronnen: ESO, New Atlas, Gizmodo

Beeld: ESO

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis