Te koop: hartvormige meteoriet

Karlijn Klei

01 February 2019 08:59

meteoriet

De Heart of Space, een van de meteorieten die in 1947 op een bergketen in Siberië neer regende, gaat begin februari onder de hamer.

De maand februari is begonnen en dat betekent dat Valentijnsdag, de (ietwat) commerciële dag van de liefde eraan komt. Nog geen presentje voor je lief? Geen probleem! Komende week gaat in veilinghuis Christie’s een hartvormige meteoriet onder de hamer. Die moet een flinke duit kosten, maar hé, is weer eens iets anders dan chocolaatjes.

Lees ook: Welke chocolade voor je Valentijn?

Meteorietenregen

Het tien kilogram wegende, hartvormige stuk ruimterots – de Heart of Space genaamd – is een van de 45 meteorieten die tussen 6 en 14 februari bij Christie’s onder de hamer zal gaan. In dezelfde maand in 1947 regende de meteorieten neer op de Sichote-Alin bergketen in Siberië, afkomstig van een eens 90.000 kilogram wegend, ijzeren brokstuk.

Toen de fragmenten met veel geweld op de bergen neerkwamen, was dat in de wijde omgeving te merken. Met een heldere flits en een oorverdovend kabaal knalden de schokgolven bomen omver en werden ramen versplinterd.

Of jouw partner de peperdure ruimterots, die in 12 februari 1947 met veel geweld op Siberië neer regende, op prijs zal stellen… tja, dat is nog maar de vraag. © Christie’s

Presentje

Het hartvormig stuk ruimte-ijzer moet een flinke duit kosten; tussen de 300.000 en 500.000 Amerikaanse dollar (tot zo’n 437.000 euro). Niet binnen je bestedingsruimte, maar nu verknocht aan het idee een meteoriet voor je partner aan te schaffen? Dan kun je nog een poging wagen door op een van de andere, niet-hartvormige ruimtebrokstukken te bieden. Sommigen mogen voor een ‘slechts’ 500 dollar weg.

Bronnen: Christie’s, Live Science

Beeld: Christie’s

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws