Te koop: ruimtespullen

André Kesseler

22-03-2013 16:00:40

Maandag kun je in New York een veiling bijwonen waar je allerlei echte ‘ruimtesouvenirs’ kunt kopen. Een greep uit het aanbod.

Astronaut James Lovell, bekend van de beroemde Apollo 13-maanlanding, kwam vorig jaar in de problemen toen hij besloot om zijn Lunar Module Activation Checklist te verkopen. Tijdens een veiling in Dallas bracht de controlelijst maar liefst 388.375 dollar op. Meteen na de veiling begon de NASA echter te sputteren omdat die vond dat Lovell niet de rechtmatige eigenaar was. Maar in september vorig jaar nam het Amerikaanse congres een wet aan waarin geregeld werd dat astronauten van de Mercury-, Gemini– en Apollomissies wel degelijk eigenaar zijn van de memorabilia die ze destijds hebben gekregen en ze dus ook mogen verkopen.

Daarom wordt maandag bij het veilinghuis Bonhams in New York een hele reeks historische spullen geveild, waaronder gesigneerde foto’s, raketmotoren, onderdelen van ruimtepakken en modellen van allerlei ruimtevaartuigen. Overigens worden er niet alleen Amerikaanse ‘hebbedingetjes’ aangeboden, maar ook Russische.

Hieronder hebben we er een paar uitgepikt. Klik hier voor de volledige catalogus.

apollo11log

Alle drie de Apollo 11-astronauten (Neil Armstrong, Buzz Aldrin and Mike Collins) maakten notities op deze kaart waarop de manoeuvres van het ruimtevaartuig werden bijgehouden. Hij is ondertekend door Buzz Aldrin en maakt sinds 1969 deel uit van diens persoonlijke collectie.

goodwilldisk

Neil Armstrong en Buzz Aldrin lieten in 1969 verschillende van dit soort schijfjes op de maan achter. Er staan welkomstboodschappen van 73 wereldleiders op, gericht aan eventuele buitenaardse bezoekers voor het geval die eerst op de maan zouden landen.

spacefood

Wie wil er nou geen veertig jaar oud zakje aardappelsoep? Het zakje is in 1970 rond de maan gevlogen, maar werd weer mee terug naar de aarde genomen omdat de Apollo 13-missie door technische problemen moest worden afgebroken. Geschatte waarde: tussen de 4600 en 6200 euro.

hook

Dit eenvoudige bandje van een centimeter of 8 ging mee met de Apollo 15 en werd gebruikt om de ‘slaapzakken’ van de astronauten mee vast te zetten. Het dingetje gaat waarschijnlijk tussen de 8000 en de 12.000 dollar opbrengen.

sovietmissileengine

Hij past niet echt binnen een veiling van ruimtevaartspullen, maar is daarom niet minder cool. Dit is namelijk een echte motor van een Russische luchtdoelraket.

spacemagnacarta

Deze overeenkomst, bijgenaamd de Space Magna Carta, werd ondertekend door leiders van de Sovjet-Unie en van de VS. Van dit document, dat het einde van de space race markeerde, bestaan vier kopieën. Dit is een van de Russische. Het document werd ondertekend op 17 juli 1975, de dag dat een Amerikaans Apollo-ruimtevaartuig werd gekoppeld aan de Russische Sojoez. Het document wordt ingezet op 70.000 dollar.

Bron: Popular Science

Beeld: BonhamsPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar