Te koop: skelet van een grote vleesetende dino

kijkmagazine

26-03-2018 15:59:48

Op zoek naar een mooi kunstwerk voor in de woonkamer? Een 155 miljoen jaar oud dinoskelet wordt deze lente geveild en jij kunt erop bieden.

Begin maar vast met sparen, want binnenkort vindt de veiling plaats van een dinoskelet. En niet zomaar één: hij is ongeveer 155 miljoen jaar oud, 8,7 meter lang en 2,6 meter hoog. Het Franse veilinghuis Aguttes verwacht dat het skelet tussen de 1,2 en 1,8 miljoen euro gaat opleveren, dus schud je broekzakken maar leeg en kijk nog even tussen de bank.

Het dinoskelet in verhouding tot een mens.

Mysterie

De eerste botten van deze dino zijn gevonden in 2013 in de Morrison-formatie in Johnson County, Wyoming (VS). Tijdens de twee daaropvolgende jaren is de rest van het uitgestorven dier opgegraven en schoongemaakt. In 2017 hebben Europese specialisten het skelet, dat voor 70 procent compleet is, in elkaar gezet.

Wetenschappers denken dat het dier hoort bij het geslacht Allosaurus: dat waren grote vleesetende dino’s die leefden tijdens het late Jura. Of dit daadwerkelijk zo is en om welke soort het precies gaat, weten de onderzoekers niet. Misschien hebben we hier zelfs te maken met een nieuwe soort binnen de Allosauroidea-familie. Wat je precies koopt, is dus een mysterie.

Ervaren

Veilinghuis Aguttes is ervaren in het veilen van dit soort enorme skeletten. Eind 2016 veilde het een wat kleinere Allosaurus – deze keer zeker wetend – voor iets meer dan een miljoen en eind 2017 de grootste wolharige mammoet die ooit is geveild voor meer dan een half miljoen. Dit mammoetskelet is 3,4 meter hoog en wel 8 meter lang!

Hoe een veilinghuis zulke bedragen schat? Eerst wordt gekeken hoe zeldzaam het object is. In dit geval is de dino erg zeldzaam, aangezien het mogelijk een onbekende soort is. Verder wordt de kwaliteit van de fossielen bepaald: of chemische verwering heeft plaatsgevonden, waardoor mineralen in het gesteente worden afgebroken. Daarnaast wordt er per bot bekeken of het door druk van het gesteente is ‘ingedeukt’ of zijn originele vorm heeft behouden. Dat laatste is waar voor deze dino.

Bezichtigen

Wil je het skelet eerst zelf even bekijken voordat je een bod doet? Het is van maart tot en met mei te bezichtigen in het veilinghuis en van 2 tot 4 juni op de eerste verdieping van de Eiffeltoren, waar op de laatste dag ook de veiling plaatsvindt.

Je hoeft je geen zorgen te maken hoe je de dino heel mee naar huis krijgt: Aguttes heeft het inpakken en vervoeren helemaal geregeld. Rest je dus alleen nog miljoenen euro’s…

Bronnen: Aguttes, New Atlas, Reuters

Beeld: Aguttes

Lees ook:

KIJK 4/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Foto's

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis