Te koop: spookauto

André Kesseler

18 June 2011 13:00

Altijd al een doorzichtige auto willen hebben? Dat kan. Binnenkort wordt in Michigan de 1939 Pontiac Plexiglas Deluxe Six Ghost Car geveild.

De Pontiac was het voor eerst te zien in 1939 tijdens de New York World Fair als The first full-sized transparent car ever made in America. Het was het resultaat van een gezamenlijk project uitgevoerd door Pontiac en het bedrijf Rohm & Haas dat met het bijzondere voertuig aandacht wilde vragen voor een spectaculair nieuw materiaal: plexiglas. Het bleek een belangrijke uitvinding. Het  was namelijk heel geschikt om onder meer lichte cockpitkappen en geschutskoepels voor bommenwerpers van te maken.

Verschillende onderdelen van de carrosserie werden koperkleurig gespoten en andere werden verchroomd. Vervolgens werd de auto afgewerkt met het door Rohm & Haas nauwkeurig nagemaakte plexiglazen ‘plaatwerk’. Totale kosten van de auto waren toen al een whoppende 25.000 dollar.

De auto maakte een tour door de Verenigde Staten en belandde uiteindelijk in 1947 het Smithsonian Institution in Washington, D.C. Daarna kwam de wagen, die 86 mijl (138,4 km) op de teller heeft staan, in handen van verschillende Pontiacdealers in Pennsylvania en werd toen verkocht aan de verzamelaar die de bijzondere geestauto nu laat veilen.

Dat gebeurt op 30 juli door RM Auctions in Michigan en verwacht wordt dat de Pontiac Plexiglas Deluxe Six Ghost Car zo’n 475.000 dollar (ruim 300.000 euro) gaat opbrengen.

Bron: Wired

 

 

 


Meer Nieuws