Techionista: app herkent vogelsoorten

KIJK-redactie

09-11-2014 13:00:07

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: app om vogels te spotten

Waar zijn Kees Moeliker of Hans Dorrestijn als je vreemde vogels hoort? Nou, in elk geval niet stand-by op Twitter. Zoals ik eerder dit jaar gefrustreerd concludeerde toen ik mezelf een vogelaar waande ergens op een Mexicaans idyllisch eiland. Wat voor beest zich daar liet horen? Joost mag het weten, maar ik ben er in elk geval tot op de dag van vandaag nog steeds niet achter. En daarom word ik verdomde vrolijk van dit nieuwe appje: Warblr. Het is een Shazam voor vogels, of: een Kees/Hans in je broekzak. Ideaal.

Het idee is simpel: hoor je een vreemde vogel? Dan haal je je mobieltje tevoorschijn, opent Warblr, klikt op het logo (net als bij Shazam) en in no-time vind je een lijstje met de verdachte vogelsoorten. Waarom niet één birdie, in plaats van een lijst? Omdat er waarschijnlijk meer tweeties te horen zijn; die resultaten krijg je erbij.

Warblr

De app is niet alleen maar voor de leuk, maar dient ook als burgerwetenschapsproject. Want elke keer als jij zo’n birdie hoort en Warblr gebruikt, worden de GPS-coördinaten opgeslagen, welke vogel te horen was en wanneer. Die gegevens sluizen de makers vervolgens door aan conservators zodat zij de vogelstand goed in de gaten kunnen houden. Dat maakt het voor Kees Makkeliker (sic).

De app is er nog niet, maar wordt nu verder ontwikkeld. En daar hebben de makers geld voor nodig. Vroege vogels (hah!) backen ze nu op Kickstarter.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws