Techionista: betaal met een selfie

KIJK-redactie

22-03-2015 13:00:04

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: Alibaba – betalen met een foto van jezelf.

Passwords… knettergek word je ervan! Tenzij je net als ik 1Password gebruikt, zijn die eindeloze identificatiecodes een behoorlijke pain in the ass. Omdat je ze vrij makkelijk vergeet, heb je waarschijnlijk vooral 1 terugkerend wachtwoord voor zo’n beetje alles en dat… waarde Techionista’s, is natuurlijk rete dom, want tamelijk hackable. Biometrics biedt uitkomst; oftewel, je identificeren met unieke lichamelijk kenmerken. Zo kun je bij de nieuwste iPhones je scherm al unlocken met je vingerafdruk, werkt Facebook aan een gezichtsherkenningsmechanisme, en komt Tom Cruise overal binnen met de poppetjes in zijn ogen.

En binnenkort komt E-commerce gigant Alibaba met zijn ‘Smile to Pay’-service: betalen met een selfie. Het idee: je neemt met de Smile to Pay-app een selfie, de dienst vergelijkt je selfie met je vooraf geuploade profielfoto en als het een match is, gaat de kassa rinkelen en ben jij wat euro’s armer. Hoe de dienst het onderscheid weet tussen je echte real-time-hoofd en bijvoorbeeld een gejatte foto van je tronie, is niet bekend. Mogelijk gaat de dienst de selfie-service combineren met een andere biometric-checker: je stemgeluid bijvoorbeeld.

Voorlopig zit betalen met een selfie er in Nederland nog niet in; de dienst wordt voorlopig alleen in China gelanceerd.

Check dit filmpje voor meer info over Alibaba’s Smile to Pay.

Bron: Fortune, Marketwatch, CCTV

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media?Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws