Techionista: de Fibonacci-klok

KIJK-redactie

17-05-2015 13:00:57

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: klokkijken voor nerds – de Fibonacci-klok

Hoe laat het is? Het is tijd voor de Fibonacci-reeks! Je weet wel: die eeuwenoude rij getallen die een belangrijk onderdeel zijn van de gulden snede, of oké; misschien ken je hem wel van Dan Browns The Da Vinci Code (ik reken het goed). Die Fibonacci-reeks vormt nu de basis van een ultracoole klok. Het klokje is zelfs zó vet dat ie z’n Kickstarter-goal van een lousy 5000 dollar inmiddels al ruim in de pocket heeft.

Hoe werkt het?

Om de tijd op dit klokje te kunnen lezen, moet je eerst weten hoe de Fibonacci-reeks in elkaar zit. Even opfrissen: de reeks wordt opgebouwd door steeds de som te noteren van de voorgaande twee cijfers. Zo dus: 0 1 1 2 3 5 8 13 21 34 55 89 144 233 377 610 987 1597 enzovoorts, enzoverder. Want: 0+1=1, 1+1=2, 2+3=5, 5+3=8 etcetera. Je snapt ‘m.

De Fibonacci-klok bestaat, zoals je hieronder ziet, uit vijf vakjes.

fibonacciDe eerste twee cijfers van de Fibonacci-reeks staan voor 1. (Ja ja, soms wordt de 0, zoals ik die in mijn reeks hierboven schreef, ook wel vervangen door een 1.) Dat zijn de kleine blokjes. Tel die twee bij elkaar op en je krijgt het volgende Fibonacci-getal: 2, het blokje linksboven. Tel de 2 en de 1 bij elkaar op en je krijgt 3: het blokje linksonder. Tel tot slot de 3 en de 2 bij elkaar op en je krijgt 5: het grote blok rechts.

fibonacci2Om te weten bij welk uur we zijn, volg je een kleurcode: je telt de rode en de blauwe vierkantjes bij elkaar op. Dus: het grootste vlak (dat stond voor 5) en het kleinste vak (dat stond voor 1) zijn rood (6) en het vak linksonder is blauw (die stond voor 3). 3 + 6 = 9 en dus is het 9 uur.

Het aantal minuten is altijd een veelvoud van 5 (de klok is dus niet op de minuut, maar op de vijf minuten nauwkeurig). Daarvoor tel je de groene en de blauwe vlakjes bij elkaar op en vermenigvuldig je die som met 5. Het witte lampje tel je nooit mee.

Dus: het vakje linksboven is groen (dat stond voor 2) en het vak linksonder is blauw (dat stond voor 3). Is samen 5, en dat maal 5 is 25. Dus… Het is 9:25.

Hier wat meer voorbeelden:

fibo_oefen1

Het leuke is (nou ja, Techionista’s vinden dat leuk) dat één tijd op meerdere manieren kan worden getoond. Voor 6:30, zo schrijft de maker, kun je wel zestien verschillende aanduidingen gebruiken. Check hierboven 🙂 Zo wordt kloklezen toch weer een knap staaltje hersengymnastiek. Nice!

De klok werkt met een Arduino-controller. Dus: je kunt ‘m instellen hoe jij wil.

Kost dat?

Ligt aan hoe handig je bent :) Voor 15 dollar scoor je al een Fibonacci-klok-printplaatje met een boodschappenlijstje voor de behuizing en een handleiding. Liever lui dan moe (of twee linkerhanden), dan scoor je een complete good-to-go Fibonacci-klok voor 115 dollar. Hebben? Backen op Kickstarter!

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!

Vond je dit bericht leuk om te lezen? Werp dan ook eens een blik op dit stukje.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Voor deze special hebben we de beste verhalen uit de eerste tien jaar van KIJK uit de archieven opgeduikeld om antwoord te kunnen geven op de vraag: Wat is er veranderd tussen vroeger en nu?