Techionista: gezichtsherkenning voor je kat

KIJK-redactie

22-07-2014 13:00:20

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ’techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: een voerbak die je kat herkent.

Wie meerdere katten heeft, kent het dilemma: hoe weet je nou of ze allemaal genoeg eten en drinken? In het geval van ondergetekende is het in elk geval meer dan duidelijk dat één niet nader te benoemen kat (degene die ook verantwoordelijk is voor het kleine-hondenluikje, in plaats van een bescheiden kattendeurtje) sowieso genoeg krijgt. Maar of de andere haarballen ook voldoende aan hun trekken komen… Daarvoor heeft Indiegogo-hit Bistro de oplossing! Founder Mu-Chi heeft drie poezenbeesten en bedacht een voerbak om zijn viervoeters op afstand in de gaten te houden én te kwantificeren.

Hoe werkt het?

Bistro bestaat uit een soort weegschaal met een voer- en waterbakje in een koker met een gat erin. Kattenbeest gaat op de weegschaal staan om zijn koppie door de opening te steken. Zodra het dier dat doet, activeert hij de ingebouwde camera’s. Die streamen de video-opnames in de back-end server van Bistro waar het gezichtsherkenningsalgoritme erop wordt toegepast.

BISTRO

Het baasje heeft voor elke kat al een profiel aangemaakt, en het algoritme koppelt de hongerige haarbal met een van de profielen. Zodra een van de tijgers zich anders dan normaal gedraagt, krijgt het baasje een berichtje via Bistro’s smartphone-app. Het voer- en waterbakje zijn ook verrijkt met sensoren, dus zodra een van de katten klaar is met zijn snaaibeurt, sturen de bakjes een update naar kitty’s profiel. Zo blijven baasjes nog beter op de hoogte van het wel en wee van hun quantified kat.

BISTRO - app

Kost dat?

Bistro is een hit op fundingsite Indiegogo. Met nog 25 dagen te gaan, hebben de makers hun goal van 100.000 dollar al ruim binnengeharkt. De slimme voerbak moet straks 249 dollar kosten, maar op Indiegogo kun je nog je early-birdslag slaan (snel zijn, want de eerste early-bird-versie is er al doorheen) voor zo’n 179 dollar. Het duurt nog wel even voor je kat los kan gaan op Bistro: verwachte shipping is ergens begin volgend jaar.

Woesjie en ik wachten het af…

Vivianne en Woesji

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en sociale media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!

Beeld: Bistro/Vivianne BendermacherPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws