Techionista: Landrover maakt ‘doorzichtige’ trailer

KIJK-redactie

27-09-2015 13:00:55

Elke week bespreekt een van de techionista’s een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: camerasysteem maakt je aanhanger doorzichtig

Wie straatje keren al moeilijk vond, vindt achteruit inparkeren met een trailer of caravan al helemaal de hel. Want los van het compleet tegen je gevoel in sturen, zit je ook nog met dode hoeken waar je eng van wordt. Afijn: no more. Want Landrover komt met een slimme oplossing. Een camerasysteem dat je aanhanger of trailer ‘doorzichtig’ maakt, zodat je precies ziet wat er achter je gebeurt. En dat is nog niet alles: ze combineren het slimme zicht ook met een sterk staaltje gevoel. Dankzij sensormatten weet je namelijk ook hoe je lading – je paard bijvoorbeeld – eraan toe is.

Doorzichtige sleurhut
Landrover experimenteert as we speak met een prototype in een Range Rover. In de achteruitkijkspiegel van de auto zie je een transparante projectie van je trailer of caravan: je ziet je sleurhut dus wel, maar je kijkt er dwars doorheen. Zo zie je perfect wat er achter je gebeurt; handig als iemand je wil inhalen bijvoorbeeld. Die projectie creëert het systeem door de beelden van meerdere camera’s te combineren: een achteruitrijcamera, twee camera’s op de buitenspiegels, en een draadloze digitale camera aan de achterkant van de trailer of caravan. Het beeld van je ‘doorzichtige’ aanhanger verschijnt automatisch in je achteruitkijkspiegel zodra je ‘m aan je auto koppelt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

(Hin)niks aan de hand
Ook fijn: Landrover ontwikkelt niet alleen een doorkijkje, maar ook een inkijkje voor je trailer. Met hun zogenoemde Cargo Sense combineren ze matten met druksensoren met digitale camera’s in de trailer. Gedraagt je lading – lees: paard – zich abnormaal, dan krijg je op je dashboard een melding: check cargo! Om de bestuurder niet meteen van schrik de weg af te jagen, kan alleen de bijrijder vervolgens de real time camera aanzetten om te kijken wat er aan de hand is. Je kunt ook ‘inbreken’ op het systeem vanaf je smartphone. Zo zie je op afstand of het goed gaat met je pony en of de temperatuur in de trailer een beetje oké is.

Wanneer het camerasysteem op de markt komt, is nog niet bekend.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek de weblog Techionista!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes