Techionista: oplaadwegen voor zelfrijdende auto’s

KIJK-redactie

14-02-2016 13:00:17

Elke week bespreekt een van de techionista’s een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: Google werkt aan wegen die zelfrijdende auto’s opladen

Oeh! Google lijkt bezig te zijn met iets groots en meeslepends… Een aanvraag bij de FCC (de Federal Communications Commission) duidt op de ontwikkeling van draadloze oplaadplaten die op het wegdek liggen. Een zelfrijdende auto zou zichzelf dan kunnen opladen door simpelweg over die platen heen te rijden. Wordt dit de wegbedekking van de toekomst?

Stel dat we over een aantal jaren een hele vloot van zelfrijdende auto’s hebben. Is het dan nog wel logisch om er zelf een te bezitten? Is het niet veel handiger als de auto altijd op de weg blijft en iemand voor zijn deur komt ophalen, zodra diegene via een appje een auto roept. (Of zoals deze dude dat doet met zijn Apple Watch en een Tesla. Pretty cool!) Dan hebben we namelijk minder auto’s nodig en heb jij alleen de kosten van een ritje. Geen gek idee.

En als auto’s dan toch op de weg blijven, is het ook logisch als ze zichzelf daar ook opladen. Door te rijden over draadloze oplaadplaten. Het lijkt er dus op dat Google precies dát aan het ontwikkelen is. De techgigant werkt daarvoor samen met twee experts op het gebied van draadloos opladen in de automotive industrie: Momentum Dynamics en HEVO Power. En de techniek erachter lijkt hetzelfde te werken als bij het draadloos opladen van je telefoon. Op het apparaat – de zelfrijdende auto in dit geval – zit een ontvanger, en via de platen wordt draadloos power overgeheveld. Easy does it.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws