Techionista: Powerwall van Tesla

KIJK-redactie

03-05-2015 13:00:10

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: echt zelfvoorzienend met Tesla’s Powerwall.

Eergisteren onthulde Tesla-oprichter Elon Musk de Powerwall: een batterij voor aan je muur waarop je je eigen stroom uit zonne- en windenergie kunt opslaan. Mensen die nu zonnepanelen op het dak hebben, kunnen hun energie niet opslaan en verkopen (in Nederland) hun reststroom terug aan het energienet. ‘s Avonds en ‘s ochtends vroeg als ze dus geen ‘verse’ zonne-energie hebben – en wat uitgerekend de piekmomenten voor huishoudens zijn als het gaat om stroomverbruik, kopen ze stroom terug van de energiecentrale.

En dat is jammer, want zo houden we de enorme CO2-uitstoot door energiecentrales nog steeds in stand. Dus komt Tesla nu met de Powerwall; zo kun je je huis ook ‘s nachts van je ‘eigen’ zonne-energie voorzien. Op naar een toekomst waar we geen fossiele brandstoffen meer nodig hebben, hoopt Musk.

De Powerwall moet rond de 3500 dollar gaan kosten. Inderdaad: dat is nog steeds vrij prijzig, en ja: je hebt ook zonnepanelen nodig. Dus inderdaad: je bent een paar jaar verder voordat je je geld eruit hebt. Maar voordat je nu al te kritisch gaat reageren… Laat me je dit meegeven, vrij naar Eleanor Roosevelt:

“Great minds discuss ideas
Average minds discuss events
Small minds discuss products.”*

Waarmee ik maar wil zeggen: net als bij alle grote vernieuwingen, gaat het niet om het allereerste device; het gaat om de denkrichting. De allereerste mobiele telefoon is het niet geworden, mobiele telefonie wel.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Check de video hierboven voor de verbijsterend goede presentatie.

*Waar ik zeg ‘products’, zei Eleanor ‘people’.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media?Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws