Techionista: twee extra (robot)vingers

KIJK-redactie

03-08-2014 13:00:01

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ’techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: de robotvingers van MIT

Weleens geprobeerd een fles open te maken met één hand? Da’s best ingewikkeld. Of met één hand een schroef in je nieuwe Billy draaien terwijl je met je andere hand de boekenkast-to-be rechtop probeert te houden. Schier onmogelijk. MIT komt met de voor de hand liggende oplossing: gewoon twee extra vingers aan je hand monteren. Kun je voortaan met één hand in je bakkie pleur roeren.

Hoe werkt het?

Je hebt er misschien nog niet bij stil gestaan, maar dat jij je vingers zo perfect tegelijk kunt bewegen, heeft alles te maken met synergie tussen je spieren. Als je bijvoorbeeld een vuist maakt, handelen de spieren van je vingers als groepje tegelijk. Als je die spierbewegingen via sensoren realtime in kaart brengt, kun je robotvingers mee laten doen. De robot wearable draag je om je pols en gelijk met een handschoen vol sensoren. Volgens de makers is deze 7 Finger Robot vooral ideaal voor ouderen.

7fniger

Bieb van bewegingen

Om de robotvingers echt als verlengstuk van je lichaam te laten voelen, moeten de vingers wil dingen kunnen grijpen op precies dezelfde manier als jij dat ook zou doen. En menselijke bewegingen verschillen nogal per individu. Schone taak voor MIT: er moet een soort bieb komen van mogelijke bewegingsalgoritmes. Bovendien moet de 7 Finger Robot nog wel kunnen inschatten hoe hard te grijpen, om te voorkomen dat bijvoorbeeld een tomaat voortijdig in ketchup eindigt. Het duurt dus nog wel even voor we met veertien vingers door het leven gaan.

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!

Beeld: MITPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws