Tegengif ‘giftigste gif’ stap dichterbij

KIJK-redactie

20-11-2013 09:00:43

Een groep Nederlandse wetenschappers heeft een stof gevonden die het ‘giftigste gif’ onschadelijk kan maken. Daarmee is een bescherming tegen het gif dichtbij.

Het is de giftigste stof die we kennen in het arsenaal van biologische wapens: botulinetoxine. Het veroorzaakt heftige spierverslapping door verlamde zenuwen en is in een kleine hoeveelheid al dodelijk. Toch wordt het stofje veel gebruikt in de medische wereld, bijvoorbeeld tegen migraine of spasticiteit. De meest bekende toepassing is de anti-rimpel behandeling Botox. Een team van Nederlandse wetenschappers publiceert deze week in Nature een onderzoek waarin staat dat ze een antwoord gevonden hebben op het ‘giftigste gif’ botulinetoxine.

Niet meer opgenomen

De groep onderzoekers van de Universiteit van Utrecht heeft de botulinetoxine nauwkeurig in kaart weten te brengen. Op die manier hebben ze een stof weten te ontwikkelen waardoor het gif niet meer kan worden opgenomen door de zenuwcellen. Daardoor kan het gif geen schade meer aanrichten in het lichaam.

Verder onderzoek moet ervoor zorgen dat er een antigif kan worden ontwikkeld voor botulinetoxine. Dan kan ook bekeken worden of verschillende toepassingen in de medische en cosmetische wereld kunnen worden verbeterd.

Bronnen: Nature, Universiteit van Utrecht

Beeld: Lacy, D.B., Tepp, W., Cohen, A.C., DasGupta, B.R., Stevens, R.C./CC BY-SA 2.0 DEPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

KIJK Hoogvliegers II cadeau

Bij een abonnement op KIJK. Samen voor slechts €17,50 (ipv €28,64)